CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, January 9, 2014

IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK RESIPI ORANG KG PAHANG

Assalamualaikum....
Resipi dikali ini, Ikan patin masak tempoyak ala-ala resipi orang Kampong Pahang.
Ye ke....??? Terpikat MA pada resipi yang Mas Duniaku tayangkan.
Kebetulan tempoyak ada dirumah....apa lagi kita jalankan projek.
Tapi maafle....rasanya tak seperti masakkan tempoyak orang Kg Pahang kut....
MA tak bubuh pun bunga kantan....sbb MA tak berkenan baunya..
Cuma kalau buat kuah laksa....tak dapat dielakkan...
Kalau xde bunga kantan tak sahlah pulak....
Katanya masak tempoyak orang Kg Pahang, tak bubuh gula.
Tapi MA letakkan sedikit gula....alahai selera xboleh terima kalau 
xdibubuh sedikit gula.....kuahnya MA rasa masam & hambar jerk..
Wbp terima kasih lah pada Azie & Mas yang sudi berkongsi resipi nie.
Mari kita lihat resipinya...... 

Ikan Patin masak tempoyak yang memang  hmmm sedappp...
MA nie pelik sedikit, kalau tempoyak dibuat sambal MA tak makan...
tapi kalau masak kuah tempoyak...MA makan pulak...hehehe
Pelik tapi benar.


IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
Resipi : Azie kitchen
Sumber : Mas Duniaku
Oleh : MA

Bahan-bahannya :

1 ekor ikan patin
5 biji cili padi - nak pedas letak lebih 
1" kunyit hidup
3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, bolih letak tempoyak lebih.
1 kuntum bunga kantan - dibelah 2 (MA tak bubuh sbb xsuka)
Sedikit daun kesum
1 keping asam keping - jika perlu (MA xletak)
Garam secukup rasa
Sedikit gula (MA tambah)

Cara Menyediakan :

Bersih ikan patin, potong ikut saiz yang diingini.
Petua menghilangkan hanyir & lendir ikan patin dengan melumurkan ikan patin dengan 
tepung gandum. Lagi mujarab drp menggunakan air asam jawa @ asam limau.
Mas rendam ikan patin dengan cuka kurma.
Rendam sekitar 5 minit & toskan, cuci bersih & toskan ikan tu. Ketepikan.
Tumbuk cili padi & kunyit hidup.
Satukan dalam periuk, air secukupnya, tempoyak , bahan tumbuk & bunga kantan.
Masak sehingga mendidih dengan api sederhana.
Bila dah mendidih & pekat baru masukkan ikan patin.
Jangan masak lama sangat sbb ikan lembut.
Masukkan daun kesum.
Sesuaikan rasa. Jika kurang masam baru masukkan asam keping.
Untuk melihat cara-cara membuatnya boleh lihat DISINI.

Ikan patin masak tempoyak ala-ala resipi orang Kg Pahang...
Menjadi ke???


No comments:

Post a Comment