N3 hari nie adalah Tart Serawak, pagi semalam MA baru buatkan......laaa memang dah lama dah nak membuat Tart Serawak nie.......tapi asyikkan bz dengan keje lain, makanya terpaksalah di biarkan dahulu hajat di hati nak membuatnya ......bahan-bahan dah lama di belikan, di awal puasa lagi....... Tapi ye le ....."Kita hanya merancang, tapi segala-galanya Tuhan yang menentukan".
Alhamdulillah .......sekarang hajat di hati nie terlaksanalah sudah......
Bagi anda yang masih tercari-cari tart......boleh le mencuba resepi nie......sedappp. Lagi pun kalau dah membuatnya......hidangan raya di tahun nie, adalah perubahan sikit dengan tartnya.......Memang tak di nafikan tiap-tiap tahun hidangan kuih raya kita pasti ada tart gulung......
Haaa.....apa kata, tahun nie kita buat perubahan sikit, kita buat Tart Serawak pulakkk. Ape komen anda......setujuuu??? Tapi awas!!!....bagi anda yang nak buat Tart Serawak nie......kesabaran mesti tinggi ye......Almaklum untuk menyediakannya, makan masa.....kalau tak sabo....tak tahu le, boleh abis ke tak adunan tart tu......????
Okey.....jom kita intai-intai resepinya dulu, kalau rasa berkenan......apa lagi mari kita mulakan projek mentart......
Huuppp.....sebut betul..betul...bukan mengetat tau....ha3x.....sengallll.
Jom kita layan je resepinya.....
Gambar di atas tu....tart belum di bakar.....dalam proses membuatnya
Gambar bawah pula tart telah di bakar
Taraa....tart Serawak telah siap sedia untuk ngaap....he3x
TART SERAWAK yang sedap bebbb
Sumber : Koleksi Biskut Lily
Bahan A :
200g mentega
80g gula icing
1 biji kuning telur
1/4 sudu teh essen vanila
Bahan B :
270g tepong gandum halus*
40g tepung kastad*(* di ayak sekali)
Secubit garam
20g tepong tropika cheese mix /cheese powder
20g tepong plus minus - MA ganti dengan tepong ice cream#
20g serbok roti (warna orange)- MA gantikan dengan tepung susu#
(#sbb kedua bahan nie tak ada di rumah)
40g gajus kisar
Bahan Hiasan:
Jem nenas
Blue poppy seed
Kuning telur
Cara Membuatnya :
- Putar bahan A hingga sebati & masukkan bahan B . Gaul sebatikan.
- Canai doh antara dua keping plastik hingga mengjadi nipis, terap dengan acuan, sapu telur kuning, letak "jem nenas" yang telah di bulat-bulatkan di bahagian tengah biskut.
- Pasang "tali" secara melintang, sapu kuning telur pada permukaan "tali", taburkan blue poppy seed dan bakar pada suhu 170C selama 12 -14 minit ( bergantung pada oven).
No comments:
Post a Comment