Sedap Murtabak Lapis Crackers nie........cuba le kalau nak tahu rasanya.
Mari kita lihat resepi nya...
MURTABAK LAPIS CRACKERS
Bahan-bahannya: (untuk acuan 13"x13")
520g daging ayam kisar
4 camca besar rempah sup*
1 1/2 camca besar rempah kurma*(*membumbun)
2 camca besar cili giling/ cili serbuk (option)
390g bawang besar - di dadu
4 ulas bawang putih & 4 ulas bawang merah + 2 1/2 cm halia - di kisar
4-5 camca besar minyak masak - MA guna minyak sapi
325 ml air
58 keping biskut cream crackers (1 1/2 bungkus - jenama Hup Seng)
390 ml susu cair + 520 ml santan (dari 2 biji kelapa)
8 tangkai daun bawang - di hiris halus
6 biji telur gred A
6 camca besar mentega
1/2 sudu teh gula + 1/2 sudu teh pati ayam
Garam & serbuk lada sulah secukupnya
Bahan untuk hiasan (option):
Daun bawang di hiris halus
Cili merah di buang biji & di hiris halus
Bawang goreng
Bijan.
Cara-caranya:
- Panaskan minyak sapi dan masukkan bahan kisar, cili giling & rempah. Masak hingga naik bau.
- Masukkan daging kisar & sedikit air, masakkan sehingga daging masak & empok.
- Bila kering masukkan bawang besar, garam & serbuk lada sulah. kacau hingga bawang layu & naik bau, kemudian angkat.
- Gaulkan daging & daun sup. Pecahkan telur ke dalam adunan tadi & gaul sebatikan.Ketepikan.
- Alas dasar tin dengan foil. lenser dengan majerine.
- Celup beberapa keping biskut dalam campuran susu + santan, susun di dasar tin.
- Taburkan 1/3 campuran daging tadi di atas kepingan roti. Ulangi 3 layer yang sama sehingga habis.
- Tuangkan baki santan + susu hingga separas biskut. Letakkan mentega di atasnya.
- Taburkan sedikit di atasnya dengan daun bawang, cili merah yang di potong halus, bawang goreng sedikit beserta bijan. Untuk mencantikkan murtabak crackers .
- Bakar pada suhu 180C selama 50 minit. Biarkan sejuk sebelum di potong.
- Kuih ini sedap di makan bersama-sama bawang jeruk seperti bawang murtabak
- Jika tidak di makan bersama bawang jeruk, boleh juga di paipkan di atasnya dengan cili sos & mayonis. (MA buat cara nie.....kerana kemalasan)
No comments:
Post a Comment