Terima kasih kepada penyumbang resepi nie, kalu nak tengok resepi asalnya ada di SINI. Semenjak MA ada pemanggang ajaib nie kerap betul MA buat menu nie.....
Ok le kita terus ke resepinya.....
KELI BAKAR LADA HITAM
Resepi asal : quinnie
Olahan : MA
Bahan-bahannya:
5 ekor ikan keli sederhana besar
1 sudu besar lada hitam ( di tumbuk kasar) - boleh kurang kalu tak nak pedas
2 ulas bawang putih*
1/2" halia*
2 sudu besar sos tiram
Kicap pekat secukupnya (MA guna kicap Jalen lemak manis)
Sedikit garam
Minyak / planta (MA guna minyak bijan)
Cara-caranya:
- Mula-mula basuh ikan keli.....lepas tu kelar-kelarkan badannya....kemudian rendam ikan keli dalam air limau kasturi selama lebih kurang 30 minit utk menghilangkan hanyir & lendirnya......lepas itu basuh bersih dan toskan.
- Tumbuk bahan bertanda * hingga lumat & campurkan lada hitam yang telah ditumbuk kasar. Kemudian lumurkan bahan nie pada ikan keli.....masukkan juga sos tiram dan kicap secukupnya, sedikit garam.......lepas itu tuangkan minyak bijan sedikit / planta pada ikan......gaul rata. Perapkan ikan keli selama lebih kurang 20 minit lagi untuk sebatikan bahan nie dengan ikan keli.
- Prepairkan pemanggang ajaib, jika suka bolih dilapik dengan daun pisang untuk mendapat aromanya,......susun ikan dalam pemanggang ajaib dan curahkan kuah perapan ikan tadi.....tutup pemanggang dan sedia utk dibakar.......MA bakar setiap 5 minit baru terbalikkan pemanggang ajaib tu, bakar selama 20 -30 minit.......ikut le tahap kegaringanyang kita suka........setelah masak leh le dimakan dengan air asam...........sodappp
Ini pula air asam yang selalu MA buat untuk cicah dengan ikan bakar, bila MA buat ikan bakar pasti air asam nie tak ketinggalan dalam senarai......
Mari kita layan menunya.......
AIR ASAM IKAN BAKAR
Bahannya :
4 ulas bawang merah
5 biji cili padi
1 biji tomato sais sederhana
5 - 6 biji limau kasturi
1 sudu teh kerisik (bolih d tinggalkan jika tak suka )
Sedikit garam dan kicap pekat.
Cara-caranya :
- Bawang merah di mayang halus......cili padi di potong kecil-kecil.
- Tomato biji di potong nipis-nipis
- Campurkan dan gaulkan bahan -bahan diatas semuanya, kemudian perahkan limau kasturi dan ambil airnya masukkan kedalam bahan-bahan tersebut........masukkan kerisik, kicap dan garam.......gaul sebatikan. Rasakan air asam itu supaya seimbang dengan citarasa kita.....
- Ketepikan sebentar air asam itu atau simpan didalam peti ais supaya bahan-bahannya sebati.
- Siap bolih dihidangkan bersama ikan bakar......... 'SELAMAT MENCUBA'
No comments:
Post a Comment