CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, August 14, 2014

Bertemu Kembali....

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 


Selamat bertemu kembali.... dah terlalu lama MA menyepikan diri....
Ya Allah terlalulah bznya sepanjang ramadhan 2014 ini...bermacam-macam perkara dan peristiwa yang MA hadapi....
Okeylah...ketika ini MA tengah terasa kecewa sangat-sangat nie.... untuk mengupdate blog nie....tapi MA gagahkan juga diri ini untuk cuba mengupdatenya.....apa tidaknya draft yang MA sediakan terkial-kial dari hari kehari....sepatutnya hari ini dah pun boleh dipublishkan...tapi entah macam mana pulak dengan sekelip mata hilang dengan tiba-tiba....
Alahaiii letehnyaaa .....rasa nak menangis dibuatnya.....Kenaperr yerr boleh jadi macam tuuu...???
Walau bagaimana pun....memandangkan blog nie dah hampir nak bersawang ....berhabuknya janganlahh dikatakann.....jadi MA kuatkan semangat ini untuk cuba mengupdate ....sekali lagi nampak gayanya terpaksalah memerahkan otak ini  untuk menyusun ayat untuk bercerita serta menyusun gambar-gambar sekali lagi....
Selamat petang semua pengunjung setia blog ini....dalam kesedihan ini mari sama-sama kita muasabah diri.....
"Redha dengan ketentuan NYA...sabar menahan ujian hidup...hadapi dengan senyuman...semuanya akan terasa mudah...."
Untuk itu MA nak mengucapkan Selamat Hari Raya kepada pengunjung setia blog nie... rasanya masih belum terlambat lagi kan...
MA memohon kemaafan sekiranya ada salah dan silap MA sepanjang berblog ini....
Sebelum MA mengupdate resipi yang banyak tertunggak....apa kata sabagai salingan...mari kita cuci mata dulu dengan gambar-gambar ini....
Gambar sepanjang MA menyepikan diri...duk bz dengan seribu macam cerita disebaliknya....
Alhamdulillah...diRamadhan tahun ini juga...MA menerima kehadiran 2 orang baru dalam keluarga kami....Nampak gayanya bertambah besarlah keluarga ini....Syukur Alhamdulillah dengan kehadiran cucu MA yang ke 3 dan ke 4....
Cucu MA yang ke 3 dilahirkan pada 11.07.2014 diberi nama Puteri Qaila Zahra manakala cucu MA ke 4 dilahirkan pada 22.07.2014 diberi nama Farhan Hakimi....semoga semuanya sehat walafiat dan menjadi cucu yang soleha dan soleh....Aaamiinn
Taraaa...mai sama-sama kita cuci mata....sekadar kenangan untuk MA sekeluarga....dan kepada sesiapa yang sudi nak melihatnya serta menempahnya dipersilakan whatsApp kepada MA saperti no yang tertera diatas.....
Ini kuih cara berlauk dan cream puff yang MA buat
untuk jualan di Pasar Ramadhan 2014
Roti jala yang di tempahan diawal Ramadhan dahulu
Pavlova juga dibuat atas
pemintaan customer yang setia dengan MA
Pavlova nie MA buat  ada yang besar dan ada yang kecil 
Saiznya mengikut tempahan customer
Ini pula Trifles Rainbow
juga ditempah ....
Swiss Roll juga boleh ditempah
Okey lerr asyikkan bercerita pasal tempahan jerr...jemu jugak kan..
Mai kita tenguk gambar-gambar yang lain pula
sekadar untuk kenangan MA dimasa depan....
Gambar sekitar suasana hari raya 2014
dan majlis qeqah cucuanda MA

Ini suasana di pagi raya 2014 dirumah MA....
Ini pula gambar kenangan suasana hari raya 2014 bersama-sama
anak saudara dan adek beradek
ketika mereka beraya dirumah MA
Ini pula di majlis qeqah dan cukur jambul cucu MA
Puteri Qaila Zahra
Hanya ini sahaja yang dapat MA sediakan buat masa ini
panjang umur dilain masa dan dilain hari
kita bertemu lagi......
Bagi tetamu yang lainnya ...yang xdapat MA snap gambar-gambarnya
maaf MA pinta....wbp terima kasih banyak2 diatas kesudian
memeriahkan suasana raya dirumah MA
Sayaannggg u all....
   

Sunday, June 22, 2014

RENDANG DAGING MINANG ....EMMPPHH MENGANCAMMM HABISSS!!!!!

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 

Selamat tengahari...Selamat Berhari Minggu, semoga ceria disamping teman dan keluarga tersayang.
Okey mai kita hayati kata-kata hikmat nie...."Bahaya yang paling Berbahaya dalam hidup bukanlah ketika gagal...tapi gagal untuk mencuba lagi setelah GAGAL" Kita macam mana ???"Merangkak tapi sampai ...lebih baik dari berlari...tapi putus dijalan..."Jadi renung-renungkan lahhhh..
Okey...berbalik kita pada menu hari nie.....Rendang Minang nie....MA suka sangat kalau buat rendang cara nie.....sedappp
Resipi asal MA google dari Dapur ibunda...terima kasih Bonda...tapi menu nie telah diolah cara MA...
My Hubby suka sekali kalau MA buat rendang cara nie....biasalah orang Nogeri...rendangnya mesti pedas-pedas....dan yang penting dalam rendangnya jangan dibubuh gula....
Rendang style nie sering juga MA lihat kakak ipar selalu masakkan..kalau kami balik kekampung atau kerumah beliau...dan kalau ada kenduri kendara....pastinya rendang cara nielah yang mereka buat....Dalam rendang nie bukan hanya daging semata-mata tapi rendangnya akan bercampur dengan organ dalam yang lainnya....saperti hati, limpa dan paru-paru.
Campuran inilah yang membuatkan rendang nie lebih mengancam dan lain dari rendang-rendang yang lain.....
Mai kita tenguk resipinya.....


RENDANG DAGING MINANG
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 1 kilo daging - MA campurkan dengan hati, limpa dan paru-paru
  • 4 biji kelapa diambil santan pekat- santan cair diketepikan untuk blander bahan (MA guna 1 kilo santan jerr)
  • 4 batang serai - dihiris*
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • Sebesar ibu jari kaki halia* - dihiris nipis-nipis
  • 3 kali ganda halia... lengkuas* - dihiris nipis
  • 6 helai daun limau purut* - buang urat tengah dan dihiris 
  • 1 helai daun kunyit yang agak lebar* - dihiris
  • 25 biji cili padi* - mengikut kepedasan yang dikehendaki
  • 6 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu kecil lada putih
  • 1 sudu kecil serbuk pati ayam
  • Garam secukup rasa

Cara Membuatnya:
  1. Santan pekat dijerang atas api sehingga agak pekat dan pecah minyak.
  2. Bahan-bahan bertanda* diblander bersama sedikit santan cair dan garam dan digaul dengan daging yang telah dipotong. Perap sebentar.
  3. Masukkan daging kedalam santan dan masak hingga kering. Rasakan garam.
  4. Masukkan juga cili kisar dan lada putih serta serbuk pati ayam.
  5. Apabila kuah pekat dan memercik-mercik...ia hendaklah dikacau selalu supaya tak melekat.
  6. Apabila dah elok kering, tutupkan api dan bolehlah dihidangkan.
  7. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas, pulut kuning dan lemang.

Rendang Minang Yang Mengancammm
Cubalahhh...



Friday, June 20, 2014

ROTI JALA CICAH SERAWA DURIAN

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 

Selamat petang dan salam ceria kepada pengunjung setia dapur MA. Okey, mari sama-sama kita renungkan kata-kata yang indah ini "Hampir semua kerja yang berat menjadi ringan apabila dilaksanakan dalam suasana yang bahagia dan juga ceria". Kita perlu ceria kerana hanya orang yang ceria dan bahagia sahaja yang boleh cemerlang. Eh, betul ker hanya orang yang ceria dan bahagia saja yang boleh mencapai kecemerlangan??? Tak percaya??? Cuba semak diri anda. Tatkala anda berasa tak gembira ...apa anda boleh buat??? Tatkala hati anda gelisah, tak tenteram, marah, meradang, geram...apa yang anda boleh buat???
Boleh buat kerja dengan bagus??? Boleh kerr berfikir dengan tenang??? Boleh buat keputusan dengan baik??? Boleh belai anak??? Boleh layan suami??? Boleh hargai isteri???Boleh senyum pada jiran??? Boleh layan kerenah anak???
Sebab itulah, hati yang gembira dan ceria sangat penting kita miliki sepanjang hari. Jangan di awal pagi saja, jangan sebelah tengahari saja, jangan sebelah petang saja. Orang yang mudah berubah-ubah moodnya tak boleh dibuat kawan, Susah berkawan dengan orang yang macam nie. Ikut kepala dia sahaja.
Okeylah dah telalu jauh menyimpangnya....hehehee
Menu MA kali nie adalah Roti Jala bersama Serawa Durian. Ini adalah menu favourite MA sekeluarga. Sekarang musim durian dah kembali....apa lagi, bagi anda yang hantu durian ....inilah masanya untuk menikmati raja buah ini sepuas-puasnya.
Resipi Roti Jala ini, MA ambil daripada dapur Yatiememories blog Sinar Kehidupanku...terima kasih pada Yatie diatas perkongsian ini....namun bagitu resipi asal MA telah adjust mengikut citarasa sendiri...." Jangan marah yerr Yatie.."
Bagi anda yang teringin nak menikmati roti jala....mai sama-sama kita tenguk resipinya yang telah diolah oleh MA nie.....


RESIPI ROTI JALA
Olahan : MA

Bahan-bahannya :
  • 3  cawan tepung gandum
  • 4 1/2 cawan air (1 cawan santan + 3 1/2 cawan air)
  • 2 biji telur
  • 1 sudu besar majerin - di cairkan
  • 1 sudu teh rata garam
  • 1/2 sudu teh pewarna kuning
  • Sedikit minyak (untuk langser pada kuali)
Cara-caranya :
  1. Campurkan bahan- diatas dengan menggunakan whisker hingga sebati. Tapiskan.
  2. Panaskan kuali dan langser dengan sedikit minyak pada kuali.
  3. Dengan menggunakan acuan roti jala/ botol muncung 3, masukkan adunan tadi dan kiraikan adunan itu kedalam kuali sehingga menjadi seperti jala.
  4. Biarkan hingga roti masak. Tak perlu diterbalikkan. Terus saja angkat dan masukkan kedalam pinggan lalu dilipat / di gulung mengikut kesukaan anda.
  5. Buatkan hingga habis ( tak perlu langserkan minyak setiap kali nak kiraikan roti jala...memadai lengserkan sekali sekala saja, kerana dah ada majerin dalam adunan...jika guna non stick pan lagi senang).
  6. Pastikan setiap kali sebelum menceduk adunan...mesti sentiasa dikacau adunan terlebih dahulu supaya adunan sebati semula daripada proses mendapan.
  7. Hidang bersama kuah kari, rendang, serawa durian atau apa-apa saja kuah kegemaran anda.
SERAWA DURIAN 
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 1 biji durian - dikupas dan diambil isinya beserta bijinya
  • 1/2 senduk gula pasir
  • 2 cawan santan pekat
  • Sedikit garam 
  • 2 helai daun pandan - dibersihkan dan disiat-siatkan serta disimpul
  • Sedikit air - untuk adjust kepekatan kuahnya
Caranya :
  1. Masukkan isi durian bersama bijinya kedalam periuk.
  2. Masukkan juga daun pandan santan dan gula.
  3. Masakkan campuran tadi hingga mendidih sambil dikacau supaya sebati.
  4. Apabaila mendidih masukkan sedikit garam . Kacau lagi agar sebatikan.
  5. Adjast kepekatan kuah durian itu mengikut kesuaian selera kita. Bagitu juga dengan kemanisannya.
  6. Apabila telah masak dan berpuas hati rasanya...tutupkan api.
  7. Hidangkan bersama roti jala, pulut dll
Perggghhh...roti jala cicah serawa durian
Mengancammmm....
Tak teringin kerr ????


Sunday, June 15, 2014

MEE RACUN.....BERANI KERR MAKAN NIEE!!!!

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 

Salam sejahtera kepada anda yang sudi bertandang kesini..semoga kita semua dirahmati ALLAH....Aminn
Dek kerana teruja akan keenakkan mee racun yang kawan-kawan blog war-warkan...makanya MA kepingin sangat nak merasa keenakkan mee racun nie...
Untuk nak menikmatinya nun di Batu Pahat....aduiiihaii jauh lerr pulak.... Jadinya MA cubalah membuatnya mengikut kombinasi resipi dari Puan Azlita dan Cik Mat Gebu, blog masam manis dan DTS.
Walaubagaimana pun....resipi mee racun MA kali ini tak menggunakan gear box kambing,,,,laaa pulakk.... susah sangat nak mencari gear box kambing dipasar kawasan perumahan MA.
Jadinya gear box kambing MA tukarkan kepada tulang lembu jerr.... jadi lerr, asalkan dapat rasa mee racun....lain kali kita cuba ngan gear box kambing pula yerr...
Rasa mee racun nie ...hampir nak sama ngan mee bandung...tapi kuahnya cair sikit daripada mee bandung sbb tak dimasukkan kacang kut....
Tapi kepada anda yang biasa makan mee bandung memang tahulah perbezaannya....
Mee racun yang MA buat nie ada perbezaan sikit cara memasaknya.....hihihi bukan nak menderhaka...just untuk keselesaan dan kemudahan sendiri...MA masak cara alakat jerr....
Walau bagaimanapun bahan-bahannya MA masih lagi ikut dari sumber yang MA perolehi....
Jom kita tenguk resipinya....


MEE RACUN
Sumber 1 : Mat Gebu DTS
Sumber 2 : Azlita masam manis
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 600g mee kuning
  • 1/2 kg tulang lembu/kambing
  • 1/2 kg daging direbus - ini MA ikut ita tambah
  • Udang, sotong dan daging (ikut suka nak guna semua jenis pun boleh...MA guna sotong jerr)
  •  Telur goreng - jika suka spt juga ita, MA tambah tapi MA lebih suka pecahkan jerr telur didalam kuah saperti buat mee bandung...telurnya lembik-lembik...umpphh mengancam,
  • 4 ulas bawang merah* - MA juga saperti ita lebihkan bawang merah supaya kuah manis sikit.
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1/2" halia* (* bahan ini dikisar halus)
  • 4 sudu besar cili kering kisar - MA lebihkan sikit supaya sedikit pedas
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 4 sudu besar sos cili
  • 1 kiub ayam - MA ganti dengan 1 sudu besar sebuk pati ayam
  • 1 sudu besar gula - ini MA guna gula kabung (ikut kemanisan yang anda inginkan....tapi kata ita mee racun nie kuahnya sedikit manis).
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk lada sulah
  • 1 biji tomato - belah 6
  • 2 kelopak kobis - dipotong kecil (MA guna kobis dan sawi)
  • Hirisan daun bawang - untuk hiasan (MA tak guna pun...terlupa beli)
  • Bawang goreng - untuk hiasan ....juga tak guna pun 
Cara Membuatnya :
  1. Mula2 kita rebus dulu tulang lembu/kambing hingga empuk dan sehingga mendapat stok yang diperlukan (Nak cepat rebus dalam pressure cooker selama 25 minit). Kalau guna daging lembu bukan batang pinang, boleh rebus sekali dengan tulang lembu. (Jika guna pressure cooker, biar wapnya keluar baru boleh buka penutupnya). Ketepikan.
  2. Sementara itu panaskan minyak dalam kuali. tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing dan naik bau.
  3. Tambah sos cili, sos tomato, kacau rata dan tuangkan air rebusan tulang. kacau dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan kiub ayam, daging (kalau guna tulang masukkan sekali).
  5. Tambah garam, gula secukup rasa dan lada sulah.
  6. Renehkan kuah hingga pekat sedikit baru masukkan tomato biji.
  7. Masak sekejap, rasa jika ok bolehlah matikan api.

Cara MA : (Alakat)
  • Apabila kuah telah masak ketepikan.
  • Sekiranya mahu makan barulah prepare meenya
  •  Mula masukkan 2 senduk kuah bersama isi daging dan tulang dalam kuali, panaskan hingga mendidih, baru masukkan sotong dan udang (jika guna) dan masukkan juga kobis dan sawi yang telah dipotong kecil.
  • Bila kuah telah mendidih, udang dan sotong telah masak baru masukkan mee anggaran untuk seorang atau berdua makan. Biarkan mendidih.
  • Pecahkan sebiji atau 2 biji telur di dalam kuah mee tersebut, biarkan sehingga telur mengeras sedikit, barulah dikacaukan perlahan serta berhati-hati supaya telur tidak pecah. Biarkan mendidih. (Telur nie mestilah lembik dan goyang-goyang sikit...barulah mengancam...hihihi) 
  • Tuangkan serta alihkan mee tersebut dalam mangkuk bersama dengan isinya. Hias dengan bahan-bahan hiasan yang lain dan hidangkan segera.
Sedapppnyaaa Mee Racun .....
Telur MA gorengkan jerr....
tapi bagi MA lebih sedap telur dipecahkan dalam kuah
mee yang mendidih...spt buat mee bandung tuu...
Cara nie MA buat dalam pinggan satu lagi...

************
Dibawah nie pula gambar sumber dari blog 
kawan-kawan....just untuk rujukkan
bila sampai seru ke Batu pahat nanti....

Kedai nie terletak di TL1, Jalan Rotan Tunggal,
Taman Sri Jaya, 8300 Batu Pahat.

Gambar nie just untuk rujukkan MA jerr....
(tiada niat lain), manalah tau kut-kut
terlepas ke Batu Pahat pulak nanti...
Jadi senanglah MA buat pedoman dan rujukkan...
kalau kesana nak jugak merasa 
MEE RACUN BATU PAHAT...hihihi
Terimakasih dan harap maaf pada pemilik gambar nie