CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, July 2, 2013

DURIAN CREPE YANG LAZAT

Assalammualaikum semua....musim durian dah pun kembali, dah lama tak merasa durian crepe.....mana tidaknya, nak membuatnya............ durian tak de.....huhuhu
Bulan puasa pun dah hampir menjelang tiba......lagi 7 hari, semua umat islam akan mengerjakan ibadat puasa.....Selamat berpuasa MA ucapkan, semoga kita dapat menjalani ibadah ini dengan jayanya di samping ibadah-ibadah sunat.
Bulan yang penuh dengan barakah, pasti kita telah bersiap sedia secara fizikal & mental bagi menghadapi bulan yang memang di tunggu-tunggu oleh semua umat islam ini ......  Semoga kita semua dapat memperbanyakan pahala ibadah, di bulan yang mulia ini.
N3 kali ini adalah Durian Crepe........ dah lama MA tak buat Durian Crepe nie & kini teringin sangat nak makan Durian Crepe nie lagi, tapi biasalah......macam-macam halangan, dan hari ini MA merajinkan diri untuk membuatnya,,,,,,MA sertakan di sini resepinya........ Resepi untuk kulit durian crepe nie my niece Norlie yang bagi, terima kasih pada beliau di atas sumbangan ikhlas nie.......izinkan MA letakan resepinya di Blog MA bagi tujuan rujukan di masa akan datang.


DURIAN CREPE
Sumber: My niece Norlie

Bahan-bahannya:

Adunan Untuk dadar:

20g tepung kastad
20g tepung jagung
40g tepung ubi
40g tepung gandum
3 sudu besar  susu pekat manis
300ml air
2 biji telur gred A
2 sudu besar minyak biasa
2 sudu besar gula kaster
Pewarna kuning- optional

Bahan-bahan sampingan lain:

Whipping cream
 Pes isi durian


Cara-cara:

  1. Satukan semua adunan dadar, kacau rata & tapiskan. Rehatkan selama 20 minit. Adunan yang agak cair akan menghasilkan dadar yang nipis.
  2. Panaskan kuali non-stick dengan api yang sederhana, ambil satu sendok adunan & lenggangkan kuali secara membulat ke kiri &ke kanan hingga mendapat adunan yang nipis.Masak hingga atasnya mengering, tidak perlu di terbalikkan.
  3. Angkat dan ulangi membuat dadar hingga habis.
  4. Paipkan sedikit whipping cream di tengah dadar, letak 1 sudu kecil isi durian yang telah di lenyekkan menjadi pes kemudian tutupkan isi durian tadi dengan whipping cream semula.
  5. Lipat dadar menjadi 4 segi. Buat hingga habis dan simpan di dalam peti sejuk.


                                      DURIAN CREPE Siap untuk di makan.......jemput.
                                               Durian Crepe nie enak di makan sejuk


Sunday, June 30, 2013

CUCUR NASI IKAN BILIS

N3 kali ini adalah Cucur Nasi Ikan Bilis.........dah selalu buat cucur nasi nie. Semenjak intai-intai dapur Yatie terpikat MA kepada resepi Cucur Nasi Ikan Bilis nie, jadi MA semenjak skodeng rumah Yatie tu, kalau nak buat cucur pasti MA buat cucur ikut resepi Yatie.....cuma terkadang tu MA derhaka sikit, al-maklumlah utk mengikut citarasa tuan tanah........

Cucur style nie rasanya dah ramai blogger lainnya membuatnya, di samping ianya sedap.....rangup di luar dan lembut di dalam, cucur ini tahan kalau simpan lama pun masih lagi maintain kelembutan nya.
Bagi kawan-kawan yang ingin mencuba cucur style nie.......kalau ada kelebihan nasi bolih le mencubanya.
Di bawah nie MA letakan resepinya untuk rujukan MA, tapi kalau ingin melihat resepi drp blog Yatie ada di SINI.


CUCUR NASI IKAN BILIS

Bahan-bahannya:

2 cawan nasi
2 cawan air
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 cawan ikan bilis
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji lada besar di hiris nipis
Daun sup/daun bawang - dihiris halus (ini MA ganti dgn taugeh & daun kucai)
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:
  1. Blander nasi bersama air,masukkan sekali bawang putih, ikan bilis, bawang besar (1/2 saya kisar &  1/2 lagi saya hiris halus) - kisar semua bahan-bahan ini hingga halus.
  2. Masukkan tepung gandum ke dalam bekas, tuangkan bahan-bahan kisar tadi dan gaul sebati.
  3. Campurkan juga bahan-bahan hirisan, garam & sayur-sayuran ( MA guna taugeh & kucai) tadi           - gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak. 
  5. Cucur ini sedap dimakan bersama cili sos & mayonis atau pun sambal kacang.                                                          
          Untuk menjemputkan adunan cucur ini bolih gunakan sama ada hujung jari atau 
          sudu. Jika gunakan hujung jari.......basahkan sedikit dengan air atau jika gunakan 
          sudu...celupkan sudu  sebentar ke dalam minyak panas.



                              CUCUR NASI IKAN BILIS dah siap.....ape lagi jemput makan.....


TAUGEH GORENG SIMPLE

Salam......hari nie MA terlalu le bznya  dgn tempahan........jadi terpaksa le MA masak simple je untuk mengalas perut untuk tengahari nie. Hari nie MA masakkan sayur taugeh goreng & ayam masak kicap yang simple je bersama sambal belacan utk hidangan sampingan bagi memedaskan beserta goreng ikan masin tenggiri jeruk.........yummm3x
Sayur taugeh goreng yang simple nie, MA masakkan khas untuk En Hubby yang memang suka ngan sayur  nie. Untuk bahan perencahnya MA just masukkan fistball je.....Sepatutnya lebih ummpp lagi perencah sayuran ini di bubuhkan udang & tauhu di goreng sekejap.......tapi, En Hubby ada gaout, jadi terpaksalah MA gunakan ngan perencah lain...... selain drp udang & ikan bilis.
Masakan taugeh nie simle je........rasanya anak-anak kita yang masih bersekolah pun pandai memasaknya....tapi  tak mengape le, MA masukkan juga untuk koleksi rujukkan......

MA ingatkan nak masukkan N3 nie malam tadi ......tapi tengah mengadap lappy .........tersangatle mengantuknya, mungkin badan dah keletihan sbb siangnya MA menyiapkan tempahan, jadi ape lagi......shutdown lappy.......tidooo ....bzzzzzzzz

Pagi nie MA sambung semula N3 yang tertunda nie........baikle mari kita pandang2x ....jeling2x  resepinya.


 TAUGEH GORENG SIMPLE

Bahan-bahannya:

50 sen taugeh
50 sen daun kucai
2 biji cili masak*
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*(* di hiris halus)
1/2 paket kecil fistball - di belah 4
Sedikit sos tiram
Sedikit kicap lemak manis (MA guna kicap Jalen)
Garam & sedikit pati ayam
Minyak untuk menumis

Cara-caranya:

  1. Cuci taugeh buangkan salutan hitamnya & toskan.
  2. Daun kucai di potong lebih kurang 1" panjang.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, bila minyak dah panas masukkan bawang merah & bawang putih, gorengkan sebentar sahingga layu dan naik bau.
  4. Masukkan fistball gorengkan sebentar kemudian masukkan sos tiram , garam & pati ayam, kacau sebatikan.
  5. Masukkan pula taugeh, daun kucai & cili merah, kacaukan supaya bahan-bahan tadi sebati .Gorengkan sebentar je supaya taugeh crispy & tidak terlalu layu.
  6. Akhir sekali masukkan kicap, gaulkan sayuran supaya sebati & rasakan le sayuran sesuaikan dengan citarasa kita.
  7. Matikan api & siap untuk di hidangkan. 


                                  Sayur taugeh goreng yang simple.....SELAMAT MENCUBA.

Saturday, June 29, 2013

KARI IKAN MA STYLE

Salam......N3 kali ini MA just letakkan resepi simple je.....rasanya semua pandai memasak Kari ikan......
Tapi kari ikan MA style nie just untuk rujukkan anak-anak di masa akan datang......semoga mereka dapat memasaknya mengikut style MA jika merindui mamanya.....
Kari ikan nie MA buat semalam.....tapi tak sempat nak siarkan, semlm MA sebuk dengan tempahan.....jd malam nie senang sikit, jadi MA dok le mengadap lappy nie.........nasib baik le linenya ok pulak hari nie.......
Besok MA sebuk balik.......terima tempahan lagi.....Alhamdulillah rezeki jangan di tolak, kali nie banyak pulak tempahan Bahulu kemboja nya.....hampir 50 biji & Puding Selasihku Sayang pun ada tempahan jugak untuk satu acuan 13"x13", yang ini MA potongkan sekali ......dapatle nanti 121 keping.....
Ok le, mari kita layan resepinya........






KARI IKAN MA STYLE

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan bawal hitam
2 sudu besar serbuk kari ikan
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*di hiris halus)
8-10 biji cili padi (di belah separuh,MA suka bubuh cili nie utk memedaskan kari)
1 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari
5-6 biji kacang bendi
Santan anggaran Rm 1.00
1 sudu kecil asam jawa - di bancuh dgn air
Garam & gula sedikit
Minyak untuk menumis

Cara-caranya:

                                           
                                             1. Ikan di bersihkan dan di toskan


                                             2. Potong dan bersihkan kacang bendi & toskan


                                              3. Serbuk kari di bancukkan dng sedikit air sehingga
                                                  menjadi pes.


                                           4. Tumiskan bawang yang telah dihiris se hingga
                                                garing, masukkan halba campur. cili padi & daun kari,
                                                goreng lagi sehingga naik bau.


                                            5. Masukkan serbuk kari yang telah menjadi pes.
                                                Kacau selalu se hingga pecah minyak, ini untuk
                                                mengelakkan kari drp hangit.



                                          6. Masukkan sedikit santan & air mengikut kesuaian
                                              kepekatan yang kita mahu, kacau - biarkan
                                              sampai menggelegak. Masukkan kacang bendi, biarkan
                                              sebentar hingga bendi lembut. Kemudian baru masukkan
                                              ikan. Ini utk mengelakkan ikan drp hancur.


                                          7. Apabila bendi dah lembut, baru masukkan air asam
                                              jawa, garam & sedikit gula. Rasakan mengikut citarasa
                                              yang di kehendaki. Apabila semua telah sesuai dgn citarasa
                                              kita, biarkan kari mengelegak sebentar & tutupkan api.


                                     Taraaa......kari telah pun masak & bolihlah di hidangkan.
                                                              JEMPUT MAKAN....