CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 24, 2014

AISKRIM ...ummpphhh sedappp nyaaa

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Sudah lama juga MA menyimpan resipi nie...dan pernah juga membuatnya beberapa kali sebelum MA aktif berblog lagi ....tapi sekarang dah terlalu lama sekali MA tak membuatnya....
Hari nie MA nak kongsikan resipi aiskrim yang memang terbukti sedapp...
MA suka resipi aiskrim nie, kerana tak menggunakan ovellett...sepanjang pencarian MA diblog...kebanyakkannya resipi aiskrim pasti menggunakan ovellett ........
Resipi asal aiskrim ini,  daripada Puan Asiah Samsudin yang MA perolehi daripada keratan majalah Jelita December 1992.
Aiskrim kali nie bukan MA yang membuatnya...tapi sibungsu.
Sibungsu memang rajin menolong MA dalam mencuba berbagai resipi masakkan....
Dia memang boleh MA harapkan .....
Resipi kali ini....aiskrimnya dibuat mengikut daya kreatif sibungsu....
Aiskrim yang ini ...sibungsu olahkan rasanya dengan membubuh coklat emalco dan menabur serbuk biskut oreo di atas aiskrim tuuu...serta dilapiskan dengan Syrup Hershey's
Rasanya memang marbeles....
Jom kita tenguk resipinya....



AISKRIM
Sumber: Majalah Jelita December 1992

Bahan-bahannya:
  • 2 cawan Coffee Mate
  • 2 cawan susu segar
  • 56.7g gula halus
  • Perasa mengikut suka
Cara Membuatnya :
  1. Satukan Coffee Mate, susu segar dan gula halus.
  2. Kacau rata, kemudian masukkan kedalam peti sejuk 4 jam.
  3. Keluarkan dari peti sejuk dan masukkan kedalam bekas pengadun elektrik. Putar 10 minit.
  4. Masukkan perasa mengikut suka. Putar sebati 5 minit lagi.
  5. Ratakan aiskrim menggunakan senduk plastik.
  6. Masukkan aiskrim kedalam bekas kecil2 dan simpan ditempat pembeku peti ais.
PANDUAN:
  • Pastikan cawan sukatan yang digunakan 250g. Sukatan ini boleh menghasilkan 1 liter aiskrim.
  • Jika menggunakan pengadun besar, masa memutar...10 minit; 20 minit bagi pengadun kecil kerana terpaksa berhenti2. Jika tidak pengadun menjadi terlalu panas.
  • Selepas itu masukkan perasa atau buah2an mengikut pilihan.
  • Masa memutar menentukan halus atau kasar aiskrim. Jika ingin halus, lamakan masa memutarnya dan sebaliknya.
  • Aiskrim ini boleh diperbagaikan mengikut daya kreatif sesaorang.
Aiskrim...kombinasi serbuk oreo dan Syrup Hershey's
MEMANGGG  TERBAIK...!!!!

1 comment:

  1. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    **** AKI MELAYANI SEPERTI: ***

    1.PESUGIHAN PUTIH
    2.UANG KEMBALI
    3.TERANSFER JANIN
    4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

    ReplyDelete