CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, January 13, 2014

DESTINASI MA KELIMA KE KAMPONG KUBU, JITRA KEDAH, BUKIT KAYU HITAM & LADANG RAKYAT LAKATEMIN, SERTA SEBERANG PERAI PENANG.

BISMILLAH.......
Assalamualaikum.....salam sejahtera untuk anda semua yang sudi bertandang keblog MA.
Kali ini MA nak ceritakan pula percutian MA ke rumah sahabat baik My Hubby.
Semoga n3 ini menjadi kenangan abadi untuk MA & anak-anak.
Selepas solat mahgrib, kami pun bertolak dari rumah Tuan Haji Samuri
 kerumah sahabat baik My Hubby.
Semasa bujang dahulu My Hubby sering kesini.....menghabiskan cuti-cutinya.
Boleh dikatakan kebanyakkan orang Kampung Kubu nie My Hubby kenal...
Tetapi sekarang....kebanyakkannya telah pun arwah....
Terlalu lama sekali My Hubby tidak kesini.....
Disini My Hubby mempunyai mak & ayah angkat serta kakak & abang angkat....
Bila kesini...My Hubby kata banyak kenangan yang mengusik jiwanya.
Amboi mak ...biasalah dizaman bujang-bujang....
Mungkin awek lamanya juga ada disini (disebelahnya berbaju biru)......
Bagi MA itu cerita silamnya......sedikit pun MA tidak cemburu padanya.
Biarkanlah Luncai terejun dengan labunya...biarrrrkaannn..hehehe

Ini lah kawan baik My Hubby yang MA maksudkan..
Datuk Hamzah bin Haji Adnan....kawan semasa mula bekerja & berkursus..
Pada mula pertemuan, My Hubby & Datuk Hamzah, mereka bermusuhan...
masing-masing jiwa kenegerian...(seorang Negeri.Sembilan & seorang Kedah)
tapi entah macam mana at last menjadi sahabat paling baik pula...
ayah & ibu beliau menjadi mak & ayah angkat My Hubby.. 

Ini pula isteri En Hamzah....Puan Azian binti Majid.....
seorang yang ramah & cepat mesra orangnya serta amat baik budi bahasanya...
Ketika berada dirumah mereka ...tak kering gusi kami dibuatnya...
Banyak cerita-cerita lama dalam kenangan telah diceritakan semula.....
Seronok berada disini....dengan suasana kampongnya....
Apatah lagi dibelakang rumah ada sawah padi yang saujana mata memandang....
Tempat Datuk Hamzah memadu kenangan mengusik jiwa......  
Nyaman , tenang & sunyi.... 

Apabila disini ....inilah tempat kami melepak & bercerita kisah-kisah silam...
Memang memori indah yang tak boleh dilupakan....
Malamnya sehingga pukul 2 malam, kami bersembang .... 

Yang pakai baju merah tu jugak kawan baik My Hubby ....
My Hubby cerita semasa beliau kesini dulu-dulu.....ketika Datuk Hamzah 
tiada bersama dikampong....
En Eitt ( Haji Halim) lah yang menjadi peneman dia berjalan keliling kampong....
Orangnya baik, riuh serta mesra sekali.....En Eitt adalah sepupu pada Datuk Hamzah.
Yang bertudung itu pula mak angkat My Hubby, ibu kepada Datuk Hamzah..
Baik & mulia sekali orangnya....tapi sayang sekali kedatangan kami 
kesini dikali ini terasa kekurangan sesuatu kerana bapa Datuk Hamzah 
sudah pun meninggalkan kami....
Al-Fatihah buat Arwah bapaku Pak Nan.....
Semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama-sama orang beriman....Amin.

Kenangan yang tak mungkin dilupakan....
Semoga anak-anakku tidak melupakan insan-insan ini sekiranya kami sudah tiada...
Semoga tali syairatulrahim ini dapat dikekalkan berterusan sehingga keanak cucu...

Ini pula kakak angkat My Hubby ...Kak Mudah
Tinggal di Ladang Rakyat Lakatemin...
Juga sudah lama tidak berjumpa....sehingga pada mula pertemuan,
dia telah tidak kenal My Hubby.....kerana My Hubby sekarang dah pun berumur (RB)....
mungkin perubahan rupa juga turut berubah....
Abang angkat My Hubby (suami Kak Mudah) juga telah meninggal dunia..
Al-Fatihah juga untuknya...Arwah Abang Chin ( Arwah abang Hashim).

Ini pula anak Kak Mudah....semasa My Hubby sering kesini dulu...
Lan (Roslan)...ketika itu masih lagi kecil.....tapi sekarang sudah pun berumahtangga
 & punya anak....tinggal ditempat lain, tapi apabila mengetahui My Hubby
ada di Ladang Rakyat Lakatemin...beliau datang kesini untuk bertemu 
dengan My Hubby.

Kenangan yang tak dapat dilupakan..
InsyaAllah semoga kita dapat bertemu kembali
dilain masa dilain hari......jika dipanjangkan umur....Amin.

Selepas ke Ladang Rakyat Lakatemin...kami kesini pula
Komplek Bebas Cukai di Bukit Kayu Hitam.
Cuma berjalan-jalan jerk....bawa anak-anak yang tidak 
pernah kesini setelah besar panjang nie...
Dulu MA & My Hubby selalu juga bawa mereka kesini,
tapi itu dulu semasa mereka kecil-kecil...

Ini pula didalam Komplek Bebas Cukai...
tak banyak yang kami belikan...cuma berjalan-jalan jerk...
Rasanya seronok lagi apabila berada di Padang Besar...banyak 
yang boleh dibelikan disana.....
Disini kami cuma belikan bermacam jenis cokelat jerk...
Untuk dibawa pulang.....
Dalam perjalanan balik ...kami singgah ke Seberang Prai pula...
Disini dua orang adek MA tinggal.....mereka tinggal didaerah Bukit Mertajam.
Kebetulan berada disini ...MA pun mengambil kesempatan ini untuk menjamu selera
'Mee Cheruk Tok Kun'......sedappp tuuu.

Ini pula dirumah adek MA
Puan Rohaidah & suaminya En Abd Razak
Lama juga kami dirumah nie....sehingga pukul 11.30mlm baru 
bertolak balik ke Ipoh....

Malam tu kami jamu selera dengan satey...
Belanja dari anaknya Rahim...
Sebelum kesini, kami singgah dirumah adek MA yang seorang lagi... 
Puan Rozita & suaminya En Shaiful....rumahnya diKubang Semang.
Singgah hanya sebentar jerk....suaminya bekerja
tak sempat pun kami bertemu beliau....
Tapi disana lupa pula MA nak snap gambarnya...

Ini anak & cucu pada adek MA..
Mereka duduk ditempat lain....kebetulan masa MA tiba
mereka ada disini....
Malam nie kami sampai kerumah 
dekat pukul 2 malam... 
Baginilah berakhirnya percutian MA semasa cuti sekolah 2013 nie.



1 comment:

  1. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    **** AKI MELAYANI SEPERTI: ***

    1.PESUGIHAN PUTIH
    2.UANG KEMBALI
    3.TERANSFER JANIN
    4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

    ReplyDelete