Kembali menemui anda dialam maya......untuk kesekian kalinya, MA N3kan resipi Ikan Keli Panggang Lada Hitam....Resipi nie memang resipi favourite MA sekeluarga.....Sebelum nie pun MA pernah N3kan resipi nie...DISINI
Kalau ke pasar, sekiranya MA teringat nak belikan ikan keli pastilah akan MA buat resipi nie....
Tambahan lagi sekarang untuk memanggangnya tidak menjadi masalah besar dah.......sejak ada pemanggang ajaib nie kerja memanggang menjadi senang.
Sebenarnya sedari dulu MA nie tak pernah mencuba makan ikan keli......tapi semenjak kebelakangan ini pula, MA suka sekali memakan ikan keli.....sebelum nie hanya My Hubby & anak-anak je yang suka makan ikan keli nie....... MA, alaahaii tak pernah pun sentuh.....
Bak kata pepatah.... 'Sekali air bah......makanya pasir akan turut berubah' bagitulah dengan MA....mana tahan beb......kalau kita tak ikut merasa sama, memandangkan melihat My Hubby & anak-anak berselera sekali memakannya.......
Jadinya MA mencubalah sikit.....Alahaii, sedappp tuu.....patutlah mereka asyik request suruh MA memanggang je...kalau MA belikan ikan keli.......
Apatah lagi kalau dicicah dengan air asam......Woooiii terangkattt
Okey...mai kita tenguk resipinya......
IKAN KELI PANGGANG LADA HITAM
Oleh : MA
Bahan-bahnnya :
3 ekor ikan keli - dibersih, rendam dengan air limau kasturi 20-25 minit, cuci lendirnya & toskan
2 biji bawang putih -ditumbuk lumat
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar
1 sudu kecil garam
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil minyak bijan (pilihan)
Cara Membuatnya :
- Bersihkan ikan keli , toskan.
- Perapkan ikan keli bersama bahan-bahan lain diatas, kecuali mentega selama 30 minit.
- Susun ikan keli yang telah berperap tadi didalam pemanggang ajaib.
- Letakakn mentega diatas ikan keli tersebut secara rambang.
- Kemudian tutupkan pmanggang ajaib, & bakarlah ikan keli tersebut. Setiap 5 minit, ikan keli tersebut mestilah diterbalikkan. Bakar sehingga ikan keli tersebut elok masaknya, lebih kurang 20-25 minit.
- Bila ikan keli tersebut telah masak, hidangankan bersama air asam.
Bersama-sama ini juga MA, N3kan resipi air asam yang selalu MA buat untuk dicicah dengan ikan bakar.
Resipinya simple je......tapi demi untuk rujukkan anak-anak MA updatekan diblog ini......
Jom kita tenguk ....
AIR ASAM TOMATO
Oleh : MA
Bahan-bahannya :
- 3 biji bawang merah - dipotong nipis
- 2 ulas bawang putih - dipotong nipis
- 1 biji buah tomato - bersaiz kecil - (Dipotong dadu kecil)
- 6 ulas cili padi - dipotong halus
- 5 biji limau kasturi - pilihan ( boleh juga digantikan dengan air asam jawa)
- Garam secukup rasa
- 1" belacan
- 1 sudu besar kerisik ( pilihan)
- 1 sudu besar cili sos (jika suka)
- Kicap lemak manis Jalen secukupnya.
Cara Membuatnya :
- Potong halus bahan-bahan diatas, ( Bawang putih, bawang merah, cili padi & tomato)kemudian letakkan didalam satu bekas.
- Masukkan belacan bersama sedikit garam
- Perahkan air asam limau (Jika guna air asam limau) kedalam bekas yang berisi bahan-bahan tersebut. (Jika guna asam jawa - hendaklah di bancuh dengan sedikit air)
- Masukkan juga kerisik & cili sos kacau sebatikan.
- Siap untuk dihidang bersama ikan keli bakar....
No comments:
Post a Comment