CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, August 21, 2013

KERABU EPAL HIJAU

Salam.....
Dah lama MA tak membuat kerabu Epal Hijau nie.....dulu boleh dikatakan selang sehari MA akan buat kerabu nie.....
Kebetulan semalam pagi MA ke pasar....ternampak epal jadi barulah MA teringatkan kerabu Epal yang selalu MA buatkan dulu....
Apa lagi MA rembatlah epal-epal tu...... 6 biji RM10.00 & MA belikan juga bahan-bahan lainnya.
Sedap kerabu nie....apatah lagi kalau disejukkan dalam peti ais......Laaa tak terasa, bila mengadapnya, sekejap je habis....apa lagi meratahlah.
Resepi kerabu nie MA ambil drp buku 365  Resipi Istimewa Chef Hanieliza (1 hari 1 Resipi), MA suka resipi-resipi Chef Hanieliza yang ada dalam buku nie.....semuanya simple & senang dimasak.
Terima Kasih pada Chef diatas pekongsian ilmu ini.
Mari kita tenguk resepinya......



KERABU EPAL HIJAU
Sumber : Buku 365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza

Bahan-bahannya :

2 biji Epal Hijau
1/2 batang lobak merah
2 biji cili merah
2 biji cili hijau (MA tak masukkan pun)
1 labu bawang besar
1 kuntum bunga kantan
1 pokok daun ketumbar
1 biji lemon (diambil  jusnya) - MA guna 2 biji limau kasturi je.
1 sudu teh gula
Garam secukup rasa

Cara Membuat :
  1. Epal & lobak merah disagat  ataupun diracik panjang.
  2. Semua bahan lain dihiris.
  3. Gaulkan semua bahan & tuangkan jus lemon.
  4. Kacau rata & rasakan masamnya.
  5. Sedia dihidangkan.
*MA sejukkan kerabu ini sebentar dalam peti ais untuk enak dimakan atau pun diratah.


Ini bahan-bahan yang MA
sediakan & dihiriskan
untuk dicampurkan dalam
KERABU EPAL HIJAU



No comments:

Post a Comment