CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, September 3, 2013

KEK KUKUS VELVET

Asalamualaikum & salam sejahtera untuk semua.
Semalam MA ada buatkan kek velvet kukus yang MA ambil resipinya daripada rumah Yatie Sinar Kehidupanku. MA suka dengan rasa kek nie yang masam-masam manis, apatah lagi warnanya pun menarik. Alhamdulillah ....... kami sekeluarga sukakan rasa kek nie.
Kiranya untuk membuat kek nie pun tak le susah sangat....cuma mesti ada ketekunan serta kesabaran dalam melapiskan kek nie saja. Kata Yatie resipinya daripada K.Fida, terima kasih pada K.Fida & juga Yatie yang sudi berkongsi resipi nie disini.....
Kepada kawan-kawan yang nak tenguk resepi daripad Yatie, bolehlah ke SINI....di bawah nie MA salinkan resepi bagi acuan besar, kerana MA sering buat untuk tempahan.....jadi MA dah olahkan resepi nie kepada loyang 13". kerana senang bagi MA untuk jadikan rujukan jika ada tempahan.
Memang kek nie selalu ditempahkan oleh pelanggan MA.....mungkin sebab warnanya yang cantik & menarik disamping keenakkannya pun tidak boleh dipertikaikan lagi.
Pada kawan-kawan yang nak cuba membuatnya dalam kuantiti banyak, untuk jamuan ke, mai kita semak resipi yang MA dah olahkan dibawah nie......


KEK KUKUS VELVET (Loyang 13"x 13")
Olahan : MA

8 biji telur gred A (yang sejuk dari fridge)
366g gula halus
358g tepung gandum
1 1/2 susu kecil rata baking powder
1 1/2 sudu besar ovallete
244ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
163ml minyak jagung/ masak
1 sudu kecil essen vanila
Beberapa titis pewarna merah, kuning & hijau
Asam hawflakes secukupnya

Cara Membuatnya :
  1. Ayak tepung & baking powder ke dalam mangkuk, & ketepikan dahulu.
  2. Pukul gula & telur hingga kembang. Satelah kembang masukkan ovallete & pukul lagi sehingga betul-betul kembang & gebu. Masukkan minyak jagung/masak & digaul sebati.
  3. Masukkan tepung & baking powder yang telah diayak berselang seli dengan susu & masukkan essen vanila. gaul sebati & bahagikan kepada 3 bahagian...letak pewarna kegemaran.
  4. Loyang dialas dengan kertas & disapu minyak. Ratakan adunan pertama, letakkan merah dahulu menggunakan 6 sudu makan setiap adunan & susun secukup hawflakes dipermukaannya & kukus selama 5-7 minit dalam kukusan yang telah dipanaskan dulu.
  5. Buat hingga habis lapisan seterusnya & susun hawflakes & kukus.
  6. Untuk lapisan yang akhir, kukus  selama 20 minit, supaya kek masak keseluruhannya.
  7. Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan diatas redai supaya sejuk.
Nota : Untuk membahagikan sama rata setiap lapisan, ambil 4 senduk lauk & dibahagikan kepada 3 mangkuk & warnakan. Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka......


Okeyle .....dibawah nie pula, MA salinkan semula resipi daripada Yatie. Resipi ini bagi loyang 10"x10". MA pun sering juga membuat rujukkan daripada resipi nie untuk dibuat makan kami sekeluarga. Boleh juga dimasukkan kedalam bekas 8"x10", kerana bagi MA untuk membuatnya bagi dimakan oleh keluarga kecil seperti MA, dah memadailah dengan bekas kecil.....malah masih boleh lagi dikongsikan bersama jiran serta kawan-kawan...... Banyak tuuu....
Jom kita semak resipinya...


KEK KUKUS VELVET
Resipi : K.Fida
Sumber : Yatiememories

Bahan-bahannya :
  • 5 biji telur gred A (yang sejuk dari fridge)
  • 225g gula halus
  • 220g tepung gandum
  • 1 sudu kecil rata baking powder
  • 1 sudu besar ovallete
  • 150ml susu cair
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 100g minyak jagung/masak
  • 1 sudu kecil essen vanila
  • Beberapa titis pewarna merah, kuning & hijau
  • Asam hawflakes secukupnya
Cara Membuatnya :
  1. Ayak tepung bersama baking powder kedalam mangkuk & ketepikan dulu.
  2. Pukul gula & telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete & pukul lagi hingga betul-betul kembang & gebu. Masukkan minyak jagung/masak & digaul sebati.
  3. Masukkan tepung 7 baking powder yang telah di ayak berselang seli dengan susu & masukkan essen vanila. Gaul sebati & bahagikan pada 3 bahagian....letak pewarna kegemaran.
  4. Loyaang dialas kertas & disapu minyak. Ratakan adunan pertama, letak merah dulu menggunakan 6 sudu makan setiap adunan 7 susun secukupnya hawflakes dipermukaannya & kukus selama 5-7 minit dalam kukusan yang telah dipanaskan dulu.
  5. Buat hingga habis lapisan seterusnya & susun hawflakes & kukus.
  6. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 minit supaya kek masak keseluruhannya.
  7. Setelah kek masak, biarkan dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
***Untuk membahagikan sama rata setiap lapisan, ambil 4 senduk lauk & bahagikan kepada 3 mangkuk & warnakan. Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka....


Kek kukus valvet yang cantik & ceria warnanya
Rasanya pun sedappp...

- SELAMAT MENCUBA -









Sunday, September 1, 2013

PAVLOVA......Favourite sibungsu

Selamat pagi & salam sejahtera semua.
Semalam MA ada buatkan Pavlova atas pemintaan sibungsu...
Pavlova nie sebelum nie pun selalu jugak MA buatkan, kerana favourite sibungsu...tapi ye lah, tak berkesempatan nak snap gambarnya.....
Kali nie MA buatkan Pavlova nie, untuk kawan-kawan sibungsu disekolah...semuanya sukakan pavlova nie.....Selalunya MA bagi je pada sibungsu untuk bekalannya....tapi kali nie disebabkan ramai sekali kawannya maukan pavlova nie, jadi MA buatkan untuk jualan....
Hampir 60 biji, MA buatkan pavlova nie.....
Kali nie MA ambil resepi pavlova nie daripada@Syarafina's Story Book. Memang MA berpuas hati sangat dengan resepi nie....kerana pavlovanya tak le manis sangat.....sebelum nie, dulu MA ada juga buatkan pavlova dengan resepi yang lain.....yaAllah terlalule manisnya...
Jadi MA pun cubalah pulak skodeng kedapur kawan-kawan....& alhamdulillah pencarian MA berbaloi......
Jadinya MA salinkan resepinya disini untuk rujukkan MA dimasa akan datang....
Terima kasih banyak-banyak pada Syarafina Zaini yang sudi berkongsi resepi pavlova yang sedap nie.
Jika kawan-kawan nak tenguk resipi asal ada DISINI 
Berminat !!! ..... mai tenguk resepi pavlova yang menjadi idaman ramai.....


PAVLOVA
Sumber : Syarafina Zaini

Bahan-bahanya :

3 biji putih telur (anggaran 110g)
3/4 cawan gula kaster
1 sudu kecil essen vanila
1 sudu kecil air perahan limau nipis/lemon/cuka makan
1 sudu besar tepung jagung/ cream of tatar

Topping :

1 cawan (240ml) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil essen vanila

Bahan Untuk Hiasan :

Srawberry, plum, kiwi, anggor , buah peach,blueberry, raspberry dll yang bersesuaian.

Tip Wajib :
  1. Ketika mengasingkan telur putih & kuning, pastikan tiada langsung telur kuning yang termasuk dalam bekas telur putih.
  2. Sebelum digunakan, pastikan telur berada pada suhu bilik. Keluarkan awal-awal dari peti sejuk atau rendamkan telur dalam air biasa. Jangan gunakan telur yang masih sejuk, terus korang bantai buat, insyaAlllah tak menjadi....
  3. Pastikan semua peralatan yang digunakan bersih daripada sebarang air & kesan minyak...
Cara Membuat Meringue :
  1. Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan sehingga adunan menjadi 'soft peak form'.
  2. Dengan kelajuan tinggi, masukkan gula sudu demi sudu, sambil terus putar adunan...Masa nie adunan akan bertukar menjadi seperti krim putih tapi belum lagi berkilat....
  3. Teruskan putar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga krim tu bertukar menjadi putih berkilat..
  4. Masukkan essen vanila & pukul sampai sebati.
  5. Masukkan tepung jagung & pukul lagi sehingga sebati.
  6. Masukkan air perahan limau nipis atau lemon.... Gaulkan menggunakan senduk kayu.
  7. Bentukkan meringue menjadi bulatan diatas kertas minyak....Kalau nak senang lukis siap-siap bentuk bulat diatas kertas minyak.                                                                               (Cara MA senang je...paipkan adunan meringue itu kedalam paper cup bersaiz besar.)
Untuk Membakar :
  1. Panaskan oven pada suhu 150'C, 15 minit lebih awal.
  2. Masukkan meringue tadi dalam oven.. Dalam lebih kurang 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C...Bakar selama 1jam..Kalau nak selamat, sentiasa check dalam ketuhar tuh...Kut-kut da hangus hitam legam...
        ** Bakar hingga warna meringue bertukar menjadi perang muda..Matikan oven..
        ** Jangan terus keluarkan meringue dari oven....Biarkan pintu oven terbuka..Biarkan                          meringue tu menyejuk secara perlahan-lahan dalam oven....Kalau tak kek tu akan  turun                & leper macam lempeng...

Cara-cara membuat topping :
  1. Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak memudahkan kerja...Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream..
  2. Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula & essen vanila.
  3. Masukkan whipping cream kedalam plastik...Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak menghias baru keluarkan...
  4. Hias dengan buah-buahan segar yang siap dipotong...


Ini le Pavlova versi MA
yang dipaipkan kedalam paper cup
-SELAMAT MENCUBA-






Saturday, August 31, 2013

TEMPEYEK....Kuih Kudapan Kegemaranku

Salam sejahtera untuk semua pengunjung yang sudi bertandang keblog MA....
Selamat menyambut hari MERDEKA pada warga Malaysia yang dikasehi......semoga negara kita Malaysia sentiasa berada didalam aman dan damai sentiasa....Aminnn
Hari ini MA N3kan resipi Tempeyek, yang MA pernah buat bagi jualan semasa MA tinggal di Shah Alam sewaktu zaman bekerja dahulu.....
Tempeyek nie MA buatkan bersama-sama dengan kuih Rose (Kuih Goyang) bagi jualan direstoran & kedai pam minyak disekitar Shah Alam, Subang & diKelana Jaya. MA packingkan dalam bungkus kecil-kecil & hantarkan ke restoran & kedai pam minyak tersebut untuk jualan....
Alhamdulillah.....sambutannya menggalakan. Untuk menggoreng tempeyek nie MA menggajikan 2 orang pekerja, MA just buat bancuhannya sahaja.
Walau bagaimanapun itu cerita lama, ketika MA tinggal di Shah Alam....
Sekarang hanya tinggal kenangan yang mengusik jiwa....
Baru-baru ini MA ada buatkan tempeyek ini untuk kudapan bagi menyambut hariraya .....
Sebagai rujukkan MA kelak, maka MA salinkan resipi nie disini......bagi kawan-kawan yang teringin nak membuatnya ...dipersilakan. Bancuhan tempeyek MA nie nipis sahaja.....jadi pada kawan-kawan yang berhajat nak mencuba membuatnya untuk makan sendiri, dinasihatkan buat 1/2 bancuhan je......kerana nanti jemu pulak duduk menggorengnya......
Okey...jom kita tenguk resipinya ......


TEMPEYEK 
Oleh : MA

Bahan-bahannya : (Bancuhan yang MA buat untuk jualan)

Bahan A:

450g tepung beras* (MA guna tepung beras cap 3 gajah)
1 sudu kecil garam*
1 sudu besar ajinomoto*
21/4 sudu besar gula kasar*(*Bahan-bahan ini dicampurkan sekali)

Bahan B:

10g jintan manis**
7g jintan putih**
12g ketumbar biji**
2 biji buah pelaga**(dibuang kulitnya)
12g halia**
40g udang geragau**(**Bahan ini diblender & campurkan dengan 300ml air)

800ml santan
2 biji telur gred C
2 sudu kecil air kapur (kapur yang telah dilarutkan airnya - dalam bekas kapur)
Sedikit kacang tanah>
Sedikit ikan bilis>(Kacang tanah & ikan bilis digorengkan terlebih dahulu)
Minyak untuk menggoreng.

Cara Membuatnya :
  1. Santan & air kapur campurkan dengan bahan A, kacau sebatikan. Tapiskan kedalam blender & campurkan telur & diblender supaya bahan sebati. 
  2. Masukkan bahan B kedalam bancuhan tepung tadi. Sebatikan.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, Panaskan juga acuan tempeyek dengan merendamkannya didalam minyak yang panas.
  4. Apabila acuan sudah cukup panas, angkat acuan & siramkan keatasnya dengan adunan tepung tadi,lebihan adunan dituangkan semula didalam bekas adunan, jadi yang tinggal pada acuan hanya lapisan yang nipis je. Taburkan atasnya dengan beberapa biji kacang tanah & beberapa ekor ikan bilis. 
  5. Gorengkanlah adunan ini sehingga garing.
  6. Apabila sudah elok keperangan, angkat tempeyek itu & toskan.
  7. Setelah tempeyek sejuk bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.

'SELAMAT MENCUBA' 


Tempeyek dah pun siap terhidang
memang sedap untuk kudapan
apa lagi semasa mengadap TV
sekejap je habisnya...


Thursday, August 29, 2013

KETAM MASAK JINTAN .....Favourite MA & keluarga


Salam .... selamat petang semua...
Kali nie MA N3kan  Ketam Masak Jintan yang memang favourite MA sedari dulu lagi.....
Masakkan nie MA belajar daripada bonda MA......selalu jugak MA buatkan dulu-dulu....tapi semenjak kebelakangan nie MA dah jarang membuatnya.....
Alkesah bukannya apa.....sebab yang utama My hubby dah tak berani makan ketam metam nie....huhuhu, apa lagi kerana gout dia tu le....
Sebab yang lain.....yaAllah .....ketam, sekarang nie mahal betul..harganya. Dulu-dulu kalau MA belikan ketam, suka jugak MA rebuskan je ketam nie......tapi sekarang rugi lak MA rasa kalau belikan ketam untuk direbuskan je.... tak berbaloi.
Oleh kerana tu le .....sekarang nie MA lebih suka masakkan ketam, cara nie saja.....disamping berselera makan.....yang paling utama sedap pulak tu rempah ratusnya....
Si bungsu suka betul dia dengan masakkan ketam cara nie.....
My hubby....huhuhu, ciannya dia.....tak berani nak makan ketamnya....tapi rempah ratus masakkan ketam tu, dibedalnya jugak.....
Walau pun MA ada buatkan masakkan lain untuk My hubby...... 
Bagi anda yang ingin mencuba masakkan yang menjadi favourite MA nie.....jom kita tenguk resipinya......


RESIPI KETAM MASAK JINTAN
Oleh : MA

Bahan-bahannya:

3 ekor ketam sederhana besar - dibuang kepis & kulit kerasnya, serta dibersihkan
3 biji cili merah*} 
4 biji cili padi*}- boleh juga digantikan dengan cili kering diblander halus
(mengikut kepedasan yang anda suka) 
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 batang serai*
Sedikit belacan*(* bahan-bahan ini diblander halus)
1 sudu kecil serbuk jintan manis**
1 sudu kecil serbuk jintan putih**(** dicampurkan jadikan pes)
1cawan pati santan
Sedikit serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng ketam & menumis

Cara Memasaknya :
  1. Ketam yang telah dibersihkan, lumurkan dengan garam & kunyit, kemudian digorengkan separuh masak. Ketepikan.
  2. Gunakan semula minyak yang menggoreng ketam tadi, jika minyak terlalu banyak kurangkan sedikit minyaknya.
  3. Panaskan minyak dalam kuali & tumis bahan-bahan yang diblander hingga naik bau. Kacau selalu supaya elok garingnya.
  4. Masukkan campuran pes jintan tadi, kacau sebatikan & biarkan sebentar sahingga garing & naik bau.
  5. Masukkan pati santan, kacau & biarkan kering sedikit.
  6. Perasakan garam & gulanya mengikut selera kita, masukkan ketam yang telah digoreng separuh masak tadi. Balik-balikkan ketam supaya sebati dengan rempah tadi.
  7. Bila dah agak kering sedikit, tutupkan api.
  8. Bolehlah dihidangkan.
'SELAMAT MENCUBA'  




Ini dia Ketam Masak Jintan....favourite MA
Jemput Makan
Wadoohh sedaapppnyaa....