CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, November 26, 2014

ASAM PEDAS THAI IKAN PATIN

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Selamat pagi semua pengunjung blog nie...terima kasih kerana kesetiaan anda bertandang kesini, kehadiran anda sebagai tetamu sentiasa dialu-alukan....Walaupun  tuan rumahnya memanjang jerr tiada...
Pagi nie MA N3kan pula resepi Asam Pedas Thai Ikan Pari...menu asal daripada Azie Kitchen
MA nie sebenarnya bukan peminat asam pedas.... tapi yerrr laaa sekali sekala tuuu nak jugak bertukar angin dan merasanya.....
Memandangkan komen yang positif daripada Azie....Woouuu melecuo air lior MA dibuatnya....jadi membuatkan MA terpanggil untuk mencubanya...apa tidaknya, Azie yang bukan peminat Asam Pedas pun boleh mengulang sampai 2x ke  Shar' Nis Conner di Kuala Perlis semata-mata untuk menikmati sekali lagi hidangan ini....!!!!
Walau bagaimanapun memandangkan MA tak makan ikan pari maka MA tukarkan menunya kepada ikan patin jerr ....jadinya menu pun bertukar namalah jugak yerr.....
Terima kasih Azie diatas perkongsian ini......Pada anda yang ingin menikmati keenakkan menu nie, mai sama-sama kita buat.....
Untuk membuatnya anda bolehlah tenguk resipinya disini ......atau anda juga boleh pergi ke link Azie Kitchen....SELAMAT MENCUBA.


ASAM PEDAS THAI IKAN PATIN
Sumber : AzieKitchen
Olahan : MA

Bahan-bahannya :
  • 2 ekor ikan pari kecil - potong 4 (MA gantikan dengan ikan patin cuma sepotong jerr)
  • 2 sudu besar sambal belacan - rujuk dibawah
  • 3 gelas air
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 4 sudu besar cili kering (MA tak bubuh pun)
  • 1 sudu kecil lada sulah
  • Sedikit  Ajino moto - (MA gantikan dengan pati ayam)
  • Garam
  • Bawang putih - ketuk
  • Serai - dititik
  • Sedikit daun limau purut - dibersih dan dileraikan  (MA tambah)
Cara-cara :
Masakkan semua sekali bahan diatas hingga mendidih dan nampak pekat sedikit.

H
SAMBAL BELACAN
Bahan-bahannya :
  • 10 biji cili padi
  • 10 biji cili merah
  • Belacan (sikit jerr...jangan byk, nanti terasa belacannya)
  • Asam jawa
  • Garam
  • Gula 
  • Ajino moto - (MA gantikan dengan pati ayam)
Kisar semua bahan diatas. Digunakan jumlah tertentu untuk dimasukkan kedalam kuah Asam Pedas Thai.

* Semua bahan2 diatas MA adjust....bersesuaian dengan ikan yang MA masak cuma sepotong saja....just untuk MA seorang sahaja....My Hubby  dan siBungsu tidak makan asam pedas.
Alahaiii....satelah dirasa, menyesal pula MA buat sepotong jerr ikan patinnya.....sedapppp tuuu....rugi MA buat sikit jerr....
Dilain kali pasti nak buat lagi menu nie....
Pada selera MA...memang okey rasanya.....sebagai pembuka selera bagi anda yang suka masam2 pedas dan memperbagaikan menu.
Asam Pedas Thai Ikan Patin
Pembuka selera....
cuba lerr ....sedappp tuuu

1 comment:

  1. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    **** AKI MELAYANI SEPERTI: ***

    1.PESUGIHAN PUTIH
    2.UANG KEMBALI
    3.TERANSFER JANIN
    4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

    ReplyDelete