CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, June 28, 2013

KUIH LOMPANG SERI PANDAN

Salam sejahtera untuk pengunjung blog MA semua.........  Semenjak akhir-akhir nie MA teringin sangat nak makan kuih lompang, jadi MA merajinkan diri untuk membuat kuih nie......MA memang suka makan kuih lompang nie......apa lagi kalau kuih lompang tu lembik-lembik sikit, lagi le sedap, tak le keras sangat.....
Selalunya kalau kuih lompang nie MA beli di kedai/gerai jarang sekali dapat yang lembik, selalu je kuih lompangnya keras yang MA dapat......huhuhu
Olih yang demikian kalau MA teringin nak makan kuih lompang nie......terpaksa le MA buat sendiri, di samping puas memakannya, MA juga dapat citarasa yang inginkan.....
Lagi pun membuat kuih lompang nie tak le seteruk mana pun.......senang je kalau nak membuatnya....
Kadang-kadang MA juga selalu merima tempahan untuk membuat kuih lompang nie......
Semalam pagi sebelum MA menyiapkan hidangan keluarga, MA buatkanlah kuih lompang nie untuk di makan petang nanti
Ok le jum kita layan resepinya.....


LOMPANG SERI PANDAN

Bahan-bahannya:

2 1/2 cawan gula pasir*
5 cawan air*(*masak sampai gula hancur)
(kalau cara MA, 5 cawan air diganti ngan air kelapa - untuk mendapatkan lompang yang berlubang cantik)
1 cawan air daun pandan (5-6 helai daun pandan di blender & ambil airnya)
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung ubi
1 sudu teh air kapur
Sedikit pewarna hijau

Untuk kelapanya:

1 cawan kelapa putih muda + 1/2 sudu teh garam di gaul rata dan di kukuskan sebentar - untuk mengelakkan kelapa cepat basi.

Cara Membuatnya:

  1. Panaskan dulu air kukusan, serta panaskan juga acuan lompang ( acuan nie hendak le di sapu ngan sedikit minyak)
  2. Masukan kedua-dua tepung ke dalam bekas besar yang kering.
  3. Tuangkan air gula + dengan air daun pandan. Kacau sebatikan adunan.
  4. Masukkan juga air kapur dan tambahkan dengan pewarna hijau untuk mencantikkan seri lompang, kacau sebatikan. 
  5. Tapis adunan supaya tidak berbiji-biji.
  6. Setelah siap adunan, tuangkan dalam acuan yang telah di panaskan tadi.Kukuslah selama 20 minit.
  7. Sejukan lompang tersebut kemudian baru le disalutkan ngan kelapa muda atau di letakan kelapa di tengah-tengah lubang lompang.
  8. Hidangkan........Mai kita makan.




No comments:

Post a Comment