CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, June 25, 2013

GORENG IKAN PEKASAM.......UMMPPP BERSELERAANYAA

Ini pula goreng ikan pekasam........lauk wajib kalau nak berselera makan nasi berlaukkan kampong........
Uuu la la la ...... memang beselera sekali makan nasi kalau ada goreng ikan pekasam. Ikan pekasam nie MA beli pada hari Ahad di Pasar Batu Gajah....... memang MA suka sekali ikan pekasam yang di jual oleh Pak cik   Dahari nie .......sedap ikan pekasamnya. MA ada juga buat ikan pekasam sendiri.....tapi cepat sangat habisnya. Sementara nak buat lagi, kalau stok ikan pekasam MA dah habis, pasti MA cari ikan pekasam Pak cik Dahari di Pasar Batu Gajah nie.
Nanti bila MA buat ikan pekasam lagi .........MA masukkan resepinya dalam blog nie ye......Tungguuu
Ikan pekasam nie kalu nak buat, mestilah buat ngan ikan air tawar...... Di sini kalau nak buat MA terpaksalah merayap mencari ikan air tawar tu di Pasar Tanjung Tualang pulak, sbb di sana banyak di jual ikan air tawar, tapi kena pergi pagi-pagi tunggu. Kalau lambat biasalah ikannya pun habis di borong oleh perais.........
Goreng ikan pekasam nie ada 2 cara ........Satu cara goreng ikan pekasam tu seko- seko sampai garing kemudian baru di bubuhkan bawang goreng beserta cili goreng di atasnya & lepas tu di perah asam limau kasturi. Yummmy  yummy...... sedappnya.
Tapi resepi kali ini MA nak bagi dengan cara yang MA selalu buat dan MA suka sekali ngan cara ini.
Jom kita tengok resepinya.



GORENG IKAN PEKASAM

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan pekasam
1 labu bawang besar* (lebih banyak lagi sedap)
3 biji bawang merah*
6-10 biji cili padi*(*di hiris halus)
2 biji limau kasturi - di ambil jusnya
Minyak - untuk menggoreng

Cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Gorengkan ikan pekasam, biarkan sehingga garing.
  2. Bila ikan dah garing, masukkan bahan-bahan yang dihiris tadi , gaul rata dengan ikan pekasam tadi, sambil di gaul pecah-pecahkan ikan pekasam tadi.....jika terlihat tulang besar, buangkan tulangnya.
  3. Kacaukan ikan bersama bahan yang di hiris sehingga bawangnya garing.
  4. Setelah bawang & ikan elok garing, angkat masukkan ke dalam mangkuk hidangan.
  5. Tuangkan jus limau secara random ke atas ikan pekasam bersama bawang yang telah garing tadi.
  6. Siap untuk di hidangkan. Selamat menjamu selera........jom makan.   




No comments:

Post a Comment