Kuih cara berlauk nie kegemaran MA sendiri............kita buat pedas-pedas sikit, wau......... terangkat rasanya, tak cukup sepinggan. Apa tah lagi makan sambil tengok TV, pasti tak terasa bila habisnya. Tup...tup tengok dalam pinggan dah pun habis.
Kuih cara berlauk nie juga biasanya bila MA ada terima tempahan baru le merajinkan diri nak membuatnya , dah tentunya boleh tumpang sekaki.............
Selalunya yang menempah kawan-kawan yang buat katering dan yang mengadakan jamuan. Memang kuih cara berlauk nie favourite mereka. Kalau buat kuih cara berlauk nie, kalau nak sedap jangan kedekut banyakkan bubuh lauknya...........baru le terangkat. (terangkat apa tak tau le ye......hahaha).
Ok le, kalau sesiapa yang nak mencuba, mari kita tengok resepinya :
Kuih Cara Berlauk
Resepi asal : Pn Hawa /Kelas masakan Kg Petaling, K.Lumpur
sumber : Cendana Kaseh
Bahan A
2 cawan tepung gandum
4 cawan santan (1cawan santan + 3 cawan air)
1 biji telur ( MA bubuh 2 biji- sbb telur gred c)
2 sudu teh perisa (etc tumix )- MA guna serbuk pati ayam Knorr
1/2 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh gula (MA tambah)
sadikit garam
sedikit pewarna kuning (MA tambah)
Bahan hiasan: Daun sup , daun bawang dan cili merah ( KIV bawang goreng- tambah)
Caranya :
- Satukan bahan A, kisar dan tapis ke dalam mangkuk lain.
- Masukan sadikit pewarna kuning, agar kuih nampak berseri, kacau sebatikan adunan.
- Sapukan acuan cara dengan sedikit minyak dan panaskan hingga minyak berdesir.
- Masukkan adunan ke dalam 3/4 acuan cara, masukan inti daging.
- Kemudian taburkan daun sup dan cili, bakar hingga masak.
Bahan B ( intinya )
4 ulas bawang merah *
1/2 " halia *
1 paket rempah kari daging
300g ayam /daging kisar
1 biji bawang besar di potong dadu
1 sudu makan sos tiram (MA tambah)
1 sudu makan cili kisar (MA tambah)
1 sudu makan cili kisar (MA tambah)
sadikit gula dan garam
(* bahan bertanda ditumbuk)
Cara-caranya:
- Panaskan minyak , tumis bawang, halia, cili kisar dan rempah hingga naik bau.
- Masukkan isi ayam /daging , biar empuk. Masukkan bawang besar dan sos tiram, sebatikan.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Masak hingga inti kering.
No comments:
Post a Comment