CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, September 11, 2013

KOREAN BREAD.......Sedaaappp

Pertama kali merasa Korean Bread nie, MA terus jatuh cinta dengannya..... Jadinya MA pun belikanlah tepung Korean Bread untuk mencuba membuatnya sendiri.....
Pada petang semalam MA buatkan lah Korean Bread nie....kebetulan My Yanti, belum pun balik ke KL lagi. Perancangan awalnya My Yanti nak balik semalam, tapi memandangkan hujan turun tak berhenti dari pagi ke malam.....jadinya dia tundakan untuk balik pagi ini sahaja.
Dia bercuti semenjak percutian kami ke Royal Belum lagi, ambil cuti pun kerana hendak kesana... .
Oleh kerana tahap kerajinan memasak MA masih lagi memuncak, jadinya merasalah My Yanti untuk memakan Korean Bread nie.....
Komen daripada My Yanti pun sama juga dengan si Bungsu....sedaaaapp & dia juga sukakannya...
Semasa membeli tepung ini, ada disertakan resipinya....makanya tidaklah menjadi masaalah untuk MA mencari resipinya lagi....
Korean Bread nie sedap dimakan ketika panas-panas lagi.....lebih sedap jika baru dikeluarkan daripada oven. Si bungsu amatlah suka dengan Korean Bread nie....lepas satu, satu diambilnya...
Tapi yelah penghuni rumah nie tak ramai....jadinya MA buatkan separuh daripad resipi asal.
Disini MA catitkan resipinya untuk yang hendak menggunakan tepung Korean Bread 500g atau 250g, ini untuk ingatan MA sekiranya manalah tahu, MA nak buat banyak pula kalau anak-anak balik bercuti kerumah nie. Bagi yang teringin nak merasa Korean Bread & yang rajin nak membuatnya, jom kita tenguk resipinya.....


KOREAN BREAD
Oleh : MA

Bahan-bahan : untuk 1 adunan 

500g tepung Korean Bread
136.5g telur gred A
9g tepung susu
86.5/90g mentega
9g soya souce (kicap)
159ml air sejuk
55g jintan hitam.

Bahan-bahan : untuk separuh adunan - (dapat 15 biji)

250g tepung Korea Bread
2 biji telur Gred A
2 sudu kecil  tepung susu
45g butter
2 sudu kecil sos soya (Kicap lemak manis)
80ml air sejuk
28g bijan hitam

Cara Membuatnya :
  1. Campurkan semua bahan-bahan & pukul dengan low speed selama 1 minit sehingga bahan-bahan tersebut sebati.
  2. Lepas itu naikkan speednya kepada maximum & pukul selama 3 minit lagi.
  3. Sapukan tangan dengan sedikit minyak, supaya doh tidak melekat. Doh ini agak lembik sekali
  4. Bentukkan doh bulat-bulat, berat setiap satu doh anggaran 35g.
  5. Panaskan oven dahulu selama 15 minit dengan suhu 180C.
  6. Letakkan didalam dulang bersama-sama doh, dengan sebekas air, ini untuk mendapatkan kulit Korean Bread yang merekah. 
  7. Bakarkan doh dengan api temperature 180C selama lebih kurang 25-30 minit.
  8. Siap untuk dimakan.
P/S : KOREAN BREAD nie sedap dimakan ketika panas-panas lagi, kalau sejuk dia liat sikit...



Ini dia Korean Bread dah pun siap terhidang...
Itu keratan rupa didalamnya..
Sedaaappp... 

Tuesday, September 10, 2013

JOM KITA PERGI ROYAL BELUM.....untuk relax minda & badan

Assalamualaikum...salam sayang..
Baru-baru nie MA ikut anak-anak bercuti ke Royal Belum....just untuk merehatkan badan & minda....Ini adalah percutian MA bersama anak-anak serta keluarga yang lainnya. Jadinya MA catitkan disini  cerita & sertakan gambar-gambar kenangan buat tatapan MA dimasa akan datang......
Percutian ke Royal Belum selama 2 hari, 1 malam......
Pada 07hb September 2013 bermulalah perjalanan MA & keluarga ke Royal Belum, memang seronok sekali jika pergi beramai-ramai dengan keluarga nie.....
Kami pergi seramai 21 orang dewasa, 6 orang kanak-kanak & 2 orang tekong.....jadinya 29 orang semuanya ....ramai, tapi betul-betul enjoy.......
Pertama kali ke Royal Belum, memang memori yang tak dapat dilupakan.....
Perjalanan ke kawasan Royal Belum dari jeti memakan masa lebih kurang 3 1/2 jam lamanya....
Terpaksa melalui 2 check-point ......pemeriksaan askar, kerana kawasan Royal Belum nie adalah kawasan kawalan....untuk kesana mesti ambil permit dulu....tapi semua urusannya di uruskan oleh tekong....
Untuk membawa pancing & kamera mesti dibayar permitnya juga....
Alahaiii..... percutian yang tak dapat dilupakan, semoga next time, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki & sehat kesihatan badan......InsyaAllah akan ada trip ke Lembah Belum pula.....Aminn
MA kesanapun atas sponsor anak-anak...terutama pada My Yob & isteri, terima kasih banyak-banyak, Bagitu jugak dengan My Yanti.....




Ini adalah distinasi pertama kami sebelum bertolak ke Royal Belum
Di rumah nie lah kami semua bertanggak pada malamnya,
 sebelum pagi besoknya bertolak ke Royal Belum...
Rumah adik kepada besan MA...Puan Raudah & suami, terima kasihlah
kerana sudi menerima kami yang ramai nie, yang semuanya
 bermalam disini.......
Rumah nie terletak di Grik ....jadinya, esok pagi 
tidaklah terlewat sangat untuk sampai ke Jeti...perjalanan dari 
rumah nie cuma memakan masa 45 minit je...untuk ke jeti.
MA sekeluarga tiba disini kira-kira 1.30 malam...
Lambat kerana tunggu My Yanti bertolak dari KL 
selepas waktu pejabat.




Ini pula suasana paginya sebelum bertolak ke jeti Pulau Banding
Masing-masing tengah sebuk bersarapan pagi sebelum bertolak.
Riuh rendah jadinya.....biasalah ramai,,,kan,,kan..
hampir 30 orang tu....masakan tak kelam kelibut dibuatnya..
Nasib baiklah rumah Puan Raudah besar....




Nie dia dah hampir tiba di Jeti...
Kami semua tiba disini jam dah pun hampir 9.30 pagi...




Ini pula pemandangan di Jeti Pulau Banding...
masih pagi lagi, tapi dah pun ramai orang yang bersiap sedia
menanti untuk menaikki feri masing-masing yang telah pun
ditempah awal-awal lagi........ 
\


Haaa...nie dia feri yang akan membawa kami ke kawasan 
Royal Belum...Feri 2 tingkat tuuu...
Dibahagian atasnya ada 4 bilik, setiap bilik ada 2 katil...
Manakala dibahagian corridor belakangnya ada 5 buah
katil lagi ....siap sedia menanti tetamu...





Tuu dia masing-masing duk menyiapkan pancing....
Kalau tak mengena ikannya tak tau le...hihihi
En Azam kita termenung tuuu...ingatkan awek 
yang ditinggalkan dirumah keee...????


Ini pula kawasan pancing yang dibawa oleh tekong...
Aktiviti disini, pastinya memancing...
Kaki-kaki pancing memang sukale datang ke sini....
Kami kesini dihantar dengan bot....
Pemandangan disini indah sekali....


Nie dia bot kami yang landing di kawasan Royal Belum..
Disinilah kami bermalam....



Menikmati pemandangan yang indah di Royal Belum
memang terpesona dibuatnya....
Inilah kejadian alam ....yang dicipta
yang Maha ESA


Ini pula gambar kenangan semasa kami keluar memancing....
Pancing dari dalam bot je.....
Pancing jangan tak pancing....



Haaa....nie dia orang kuat didapur,,,,,
Terutamanya Kak Yong, tanpa mereka-mereka nie...
kebuluranlah kome semuanya....


Tengah masak Char Kuey Tiow  tuuu...
Request ....Terbaik...diatas feri lagi......
Tenguk tu berasaappp.....


Ini gambar-gambar kenangan.....MA semasa di Royal Belum
Entah bila pula agaknya boleh kesini lagi..
SELAMAT JALAN ROYAL BELUM
semoga kita semua dapat bertemu & berkumpul kembali....
Aminnn...
























Monday, September 9, 2013

CILI HIJAU JERUK

Baru-baru ini MA ada buatkan Cili Hijau Jeruk, untuk dimakan bersama dengan Char Kuey Tiow & Mee Rebus. Rasanyanya kalau tak ada Cili Jeruk nie tak sah.....
Kombinasi yang serasi bila MA nak makan Char Kuey Tiow & Mee Rebus, pasti Cili Jeruk nie yang MA akan prepare dulu.
Buat MA resepi nie memang selalu MA gunakan bila nak makan cili jeruk.......MA berpuas hati dengan resipi Cili Jeruk nie.
Jadi kepada anda yang teringin nak makan Cili Jeruk......jom kita buat sendiri, bahan-bahannya tak le susah sangat......
Okey mai kita semak resepinya.......


CILI HIJAU JERUK
Oleh : MA

Bahan-bahannya :

12- 15 biji cili hijau
1 cawan gula pasir
1 cawan cuka makan
2 cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil kapur makan

Cara membuatnya :

  1. Cili hijau dibersihkan & dipotong secara menyerong atau secara membulat anggaran 1/2 inci tebal.
  2. Kemudian dimasukkan kedalam tapis plastic yang lubangnya besar, & goyang-goyangkan tapis supaya biji-biji cili akan terkeluar.
  3. Rendamkan cili hijau tersebut anggaran 30 minit di dalam air kapur.
  4. Lepas itu bersihkan semua cili daripada air kapur. Jeruskan air panas mendidih pada cili hijau tersebut supaya layu sedikit. Ketepikan sebentar supaya airnya tos.
  5. Masukkan kedalam botol  & ketepikan. 
  6. Sementara itu masakkan gula, cuka beserta dengan air & garam hingga mendidih. 
  7. Setelah mendidih curahkan kedalam botol yang berisi cili hijau tersebut. Cili mestilah terapung anggaran 1 inci daripada permukaan botol. Sekiranya cili tidak terapung, bolehlah ditambahkan sedikit air panas sehingga cili hijau terapung.
  8. Tutup botol & simpanlah cili jeruk nie anggaran 1 hari, bolehlah dimakan.
  9. Cili jeruk nie lebih sedap rasanya jika disimpan lama.
- SELAMAT MENCUBA-


Friday, September 6, 2013

TEMPAHAN LAGI...

Assalamualaikum.....salam sejahtera, semoga anda semua dirahmati & dilindungi Allah dalam menjalani kehidupan ini...
Bagi MA syukur alhamdulillah rezeki yang diberikan Allah...."HambaMu amat bersyukur YaAllah YaTuhanku.....diatas rezeki yang melimpah ruah ini.......& hambamu bersyukur jua kerana diberikan kesihatan yang baik dalam menghadapi situasi ini".
Bagi MA, dua minggu nie amat mencabar sekali....sebabnya tempahan-tempahan terlalu banyak untuk diuruskan & disiapkan ....
Semoga kesabaran dalam menghadapi situasi ini dapat dipenuhi dengan jayanya....
Alhamdulillah, semuanya dapat MA laksanakan seperti yang dirancang ......
Syukur .....
Dibawah ini MA selitkan tempahan-tempahan yang MA sering kali terima.....just sebagai kenangan bagi MA untuk masa-masa akan datang.......
Dihujung minggu nie MA nak berehat seketika....anak-anak mengajak MA berjalan-jalan .......
Malam nie MA sekeluarga akan bertolak ke Grik, Perak. Jadinya mungkin dalam masa 3 hari nie MA bercuti menerima tempahan .....serta berblog. Panjang umur kita bertemu kembali dialam maya ini lagi.......
Kalau anda ingin cuci mata...mai kita layan gambar-gambar ini......


Inilah kotak-kotak yang MA sediakan bagi 
tempahan-tempahan...
Kotak kek yang MA belikan & telah pun
diubah suaikan....




Ini pula Puding Kek Kastad Marble
Puding ini sedappp rasanya 
Kombinasi 2 dalam satu
Lapisan bawahnya ada kek manakala
lapisan atasnya kastad marble
yang diolah dengan 
coklat emalco.


Ini pula Puding Kastad Marble Oreo
keenakkannya tidak boleh dipertikaikan
rasa kastad marble dilapisan bawah...
Manakala dilapisan atasnya pula
ada biskut oreo...
Sedappp tak terkata..


Ini pula Kek Kukus Velvet
Cantik & ceria warnanya
Sedap rasanya, kerana ada dilapiskan dengan
 asam manis hawflakes



Ini pula Talam Keladi
Bagi peminat keladi....memang selalulah
menempahnya  


Ini pula Puding Selasihku Sayang
Resipi MA sendiri
Namanya diberikan oleh 
kawan baik MA ......
Memang banyak sekali tempahan untuk puding ini...



Ini pula Bahulu Kemboja
sering menerima tempahan....
setelah berkali-kali diolah mengikut citarasa MA..
Akhirnya berjaya...& MA memang berpuas hati 
dengan resipi nie
Rasa Bahulu nie lemak manis &
yang pentingnya lembuttt sekali...


Ini pula Macaroni Bakar & Bingka Pandan
juga menjadi tempahan 
favourite semasa..
Untuk yang sukakan kelainan
pastinya menempah 
Macorani Bakar.
Manakala Bingka Pandan yang sangat lembut...
selalu juga ada tempahan. 



Ini pula Pavlova...yang sedappp
menjadi top list tempahan semasa....
memang MA tak menang tangan membuatnya.
Sentiasa saja ada pemintaan...
terutamanya daripada 
kawan-kawan sibungsu...