CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, July 9, 2013

GUBAHAN HANTARAN - PUFF BAKUL BUAH

Salam sayang dan selamat berpuasa untuk semua warga blog.......
Hari nie MA masih lagi dalam mood gubahan hantaran. Bukan ape just untuk memberikan idea pada raja sehari bagi membuat persediaan dalam meliasasikan impian mereka.......
Resepi kali ini pula....Puff Bakul Buah.
Senang saje membuatnya, jika anda telah pernah membuat Cream Puff.......jadi pasti tidak menjadi masalah untuk anda membuat Puff Bakul Buah ini. Cuma sedikit creative dari anda sahaja yang di perlukan......
Terima kasih pada penyumbang idea nie.....
Mari kita intai resepinya....




                           Ini pula gambar doh Puff Bakul Buah yang telah di paipkan 
                           ke dalam acuan tart, tapi belum di bakar.....


PUFF BAKUL BUAH
Sumber: Majalah Aroma November 2012

Bahan-bahannya:

110g mentega
250ml air
1 sudu teh gula caster
1/4 sudu teh garam
150g tepung gandum
4 biji telur gred B
30 biji acuan tart di gris dengan mentega

Krim Kastad:

250 ml susu segar
2 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastad/ jagung
1 biji kuning telur - di pukul
1/2 sudu besar majerin

Cara Penyediaannya:
  1. Didihkan air, mentega, gula & garam. Tutup api masukkan tepung gandum, kacau dengan senduk kayu sehingga sebati & menjadi doh.
  2. Buka api dan kacau selama 2 - 3 minit dengan api sederhanahingga kelihatan lapisan tipis putih di dasar periuk.
  3. Angkat & kacau doh sehingga suam/ sejuk. Masukkan sebiji telur, kacau sehingga telur sebati. Tambah telur berikutnya, kacau satu persatu hingga sebati dengan doh, baru di masukkan telur berikutnya.
  4. Pastikan adunan likat & boleh di paip. Masukkan ke dalam piping bag dan picit adunan di tengah acuan tart. Mula dari tengah, picit adunan dari bawah ke atas. Picit hingga memenuhi acuan tart.
  5. Bakar pada suhu 160C di rak atas selama 25 - 30 minit di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu.
  6. Untuk tangkainya paipkan bentuk "U" di atas dulang yang di alas kertas minyak. Bakar pada suhu 160C selama 15 minit.
  7. Masukkan inti kastad di tengah puff, letakakn tangkainya dan susun dengan buah-buahan segar/ biskut buah-buahan (saperti dalam gambar - cara ini tidak perlu bubuhkan krim kastad di dasar bakul puff). 
Krim Kastad:
  1. Satukan semua bahan kecuali majerin. Masak hingga agak likat. Masukkan majerin dan kacau hingga pekat & angkat.
  2. Sejukkan dulu di dalam peti sejuk sebelum di paipkan ke dalam puffs.




                            Ini Puff Bakul Buah yang telah siap, cuma MA letakkan
                            Biskut Tart Nenas Buah Hantaran je,untuk snap gambarnya je.....
                            Lebih elok di letakan krim kastad dan buah-buahan segar.






No comments:

Post a Comment