Bagitu jugak kalau MA terima tempahan.........mesti buat lebih, biasa le tuuu.....
Resepi cheese tart nie MA ambil daripada rumah Azita Zain, terima kasih daun keladi.....
MA suka dengan resepi nie.........kalau MA buat cheese tart nie pasti MA ikut resepi nie. Ok le tak payah le kita bercerita panjang2........baik kita terus kepada resepinya. MA minta halalkan resepinya ye.....
TART CRUST/ SHELL
Sumber : Dari Dapur Azita Zain
170g marjerin
50g gula icing
1 biji telur gred C
290g tepung gandum
1 sudu kecil essen vanila
Cara-caranya :
- Pukul majerin dan gula dengan senduk kayu. Jangan pukul lama sangat
- Masukkan telur dan essen vanila, putar lagi dgn senduk kayu
- Masukakn tepung sadikit demi sedikit. gaul hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung pada kelembutan doh.
- Ambil sadikit adunan tekan didalam acuan tart. Cucuk dgn garpu sebelum di bakar.
- Bakar dengan suhu 170C sehingga masak/ shellnya kelihatan kuning.
Jika guna telur gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
CREAM CHEESE FILLING
Bahan-bahannya:
250g cream cheese
50g gula kaster / gula halus
1 biji telur gred B
1/2 sudu teh essen vanila / essen lemon
Cara-caranya :
- Putar cream cheese dan gula hingga berkerim
- Masukkan telur dan essen vanila dan putar lagi
- Masukkan filling ke dalam kulit tart
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Blueberry, Strawberry, kiwi, oren dll
No comments:
Post a Comment