CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, October 22, 2014

PUDING SAGU GULA MELAKA....YANG MEMANG SEDAP

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 

Alahaii...dah lama jugak MA tak bersiaran.....entah kenaper lerr mood untuk menulis terlalulah merudum sejak di akhir ini. Entah mana lerr larinya....jenoh jagaklah MA dok mencarinya...
Dapur dirumah tetaplah berasap...tapi entah kenaper....dapur disini pulak asyikkan xsempat nak N3kan juadah-juadah yang dibuat....
Kadang kala tuu...bila mood mendatang....line internet pula buat hal....slownya macam jalan si kura-kura...itu lah yg membuatkan mood nie merundum sekali....apatah lagi bila nak edit gambar....loo ini lah problem besarnya...letih menunggu line-clear.... huhuhu
Agaknya laptop MA ada masalah kut....!!!!
Wbp terima kasih lerr pada pengunjung yang masih setia dan sudi bertandang ke blog nie....tahniah juga pada anda diatas kesabaran menunggu kemuculan tuan rumah yang sekejap ada dan sekejap xderr nie.....macam biskut cipmore.....hihihi
Okey lerr hari nie MA nak N3 resipi yang memang sedappp...agaknya ramai dah pun merasai dan pernah mencuba resipi nie...Namun bagitu untuk rujukkan MA dan anak-anak .....resipi nie MA abadikan disini....
Sepatutnya minggu lepas lagi MA dah postkannya ....tapi memandangkan line terlalu slow....terpaksalah ditundakan.....alhamdulillah hari ini berjaya jugak tertunainya  hajat ini....


PUDING SAGU GULA MELAKA
Sumber : Rahel Blogspot.com
Disediakan oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 300g biji sagu warna putih
  • 2 liter air
  • 1/2 sudu teh pewarna hijau (MA bubuh 1sudu teh)
  • 2 helai daun pandan (kisar dan tapis jusnya)
  • 2 helai simpulan daun pandan (MA tambah) 
Sirup Gula Melaka :
  • 1 ketul gula Melaka ( potong kecil-kecil) 
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 1/4 cawan air
  • 1 helai daun pandan

    (Masak gula hingga larut dan pekat, tapiskan dan sejukkan)
Kuah Santan: 
  • 1 cawan pati santan ( boleh diganti dengan susu sejat)
  • 1/2 sudu teh garam

    (Campurkan semua bahan diatas dan panaskan diatas api hingga mendidih)
Cara Menyedia :
  1. Didihkan air, masukkan daun pandan dan pewarna hijau. Kemudian cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih.
  2. Masak sagu hingga menjadi jernih. Tutup api dan biarkan sagu tadi selama 2-3 minit.
  3. Angkat sagu tadi dan toskan serta cucikan bawah air mengalir untuk membuangkan kanjinya.
  4. Toskan dan isikan dalam acuan / mangkuk pilihan.
  5. Simpankan dulu dalam peti sejuk 1 1/2 jam.
Cara Hidang :
Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil. Tuangkan sedikit air gula Melaka dan sedikit santan atau susu sejat. Sedap dimakan sejuk.

Nota : 
* 3 bancuhan boleh dapat 68 biji sekiranya dibubuh dalam bekas plastik kecil.
* Puding sagu kali ini MA masukkan di atasnya sedikit jagung berkrim...umpphh sedapp                        tuu.....terbaikk..cuba lerr
* Terima kasih banyak-banyak kepada penyumbang resipi.


Puding Sagu Gula Melaka
pastinya sedappp bila dimakan sejuk2


1 comment:

  1. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    **** AKI MELAYANI SEPERTI: ***

    1.PESUGIHAN PUTIH
    2.UANG KEMBALI
    3.TERANSFER JANIN
    4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

    ReplyDelete