بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
Alahaii...dah lama jugak MA tak bersiaran.....entah kenaper lerr mood untuk menulis terlalulah merudum sejak di akhir ini. Entah mana lerr larinya....jenoh jagaklah MA dok mencarinya...
Dapur dirumah tetaplah berasap...tapi entah kenaper....dapur disini pulak asyikkan xsempat nak N3kan juadah-juadah yang dibuat....
Kadang kala tuu...bila mood mendatang....line internet pula buat hal....slownya macam jalan si kura-kura...itu lah yg membuatkan mood nie merundum sekali....apatah lagi bila nak edit gambar....loo ini lah problem besarnya...letih menunggu line-clear.... huhuhu
Agaknya laptop MA ada masalah kut....!!!!
Wbp terima kasih lerr pada pengunjung yang masih setia dan sudi bertandang ke blog nie....tahniah juga pada anda diatas kesabaran menunggu kemuculan tuan rumah yang sekejap ada dan sekejap xderr nie.....macam biskut cipmore.....hihihi
Okey lerr hari nie MA nak N3 resipi yang memang sedappp...agaknya ramai dah pun merasai dan pernah mencuba resipi nie...Namun bagitu untuk rujukkan MA dan anak-anak .....resipi nie MA abadikan disini....
Sepatutnya minggu lepas lagi MA dah postkannya ....tapi memandangkan line terlalu slow....terpaksalah ditundakan.....alhamdulillah hari ini berjaya jugak tertunainya hajat ini....
PUDING SAGU GULA MELAKA
Sumber : Rahel Blogspot.com
Disediakan oleh : MA
Bahan-bahannya :
- 300g biji sagu warna putih
- 2 liter air
- 1/2 sudu teh pewarna hijau (MA bubuh 1sudu teh)
- 2 helai daun pandan (kisar dan tapis jusnya)
- 2 helai simpulan daun pandan (MA tambah)
Sirup Gula Melaka :
- 1 ketul gula Melaka ( potong kecil-kecil)
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 1/4 cawan air
- 1 helai daun pandan
(Masak gula hingga larut dan pekat, tapiskan dan sejukkan)
Kuah Santan:
- 1 cawan pati santan ( boleh diganti dengan susu sejat)
- 1/2 sudu teh garam
(Campurkan semua bahan diatas dan panaskan diatas api hingga mendidih)
Cara Menyedia :
- Didihkan air, masukkan daun pandan dan pewarna hijau. Kemudian cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih.
- Masak sagu hingga menjadi jernih. Tutup api dan biarkan sagu tadi selama 2-3 minit.
- Angkat sagu tadi dan toskan serta cucikan bawah air mengalir untuk membuangkan kanjinya.
- Toskan dan isikan dalam acuan / mangkuk pilihan.
- Simpankan dulu dalam peti sejuk 1 1/2 jam.
Cara Hidang :
Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil. Tuangkan sedikit air gula Melaka dan sedikit santan atau susu sejat. Sedap dimakan sejuk.
Nota :
* 3 bancuhan boleh dapat 68 biji sekiranya dibubuh dalam bekas plastik kecil.
* Puding sagu kali ini MA masukkan di atasnya sedikit jagung berkrim...umpphh sedapp tuu.....terbaikk..cuba lerr
* Terima kasih banyak-banyak kepada penyumbang resipi.
Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil. Tuangkan sedikit air gula Melaka dan sedikit santan atau susu sejat. Sedap dimakan sejuk.
Nota :
* 3 bancuhan boleh dapat 68 biji sekiranya dibubuh dalam bekas plastik kecil.
* Puding sagu kali ini MA masukkan di atasnya sedikit jagung berkrim...umpphh sedapp tuu.....terbaikk..cuba lerr
* Terima kasih banyak-banyak kepada penyumbang resipi.
Puding Sagu Gula Melaka
pastinya sedappp bila dimakan sejuk2
No comments:
Post a Comment