Pagi nie MA n3kan pula Ayam Halia masakkan anak daraku.....
Sumber resipi nie daripada buku.... 1 Hari 1 Resipi (Chef Hanieliza)....Masakkan nie dah seminggu lepas dibuatkannya..... Tapi yelah....untuk segera mengupdatekannya...tak berkesempatan, terlalu banyak perkara yang hendak diselesaikan....jadinya terbiarlah seketika hajat dihati ini untuk mengupdate resipi nie.......
Biar pun bagitu ...alhamdulillah dipagi yang indah ini...tercapai juga hajat untuk merealisasikannya.
Jika ada masa kelapangan ...anak daraku yang seorang nie...rajin juga memasak......(apabila cuti sekolah dihujung minggu)
Kebanyakkan masakan dia....sedaaappp (masuk dengan selera kami sekeluarga)...Abahnya pun selalu memuji sedappp setiap masakkan yang dibuatnya......hehehe
My Hubby nie .....pemilih makan sikit orangnya...jika masakkan yang dimasak tidak bertepatan dengan selera dia....pastinya dia tidak menyentuh masakkan itu......
Tapi....selalunya MA perasan jika anak daraku masak....pasti lincin jerr hidangan tu dibuatnya....
Kira okeyle tuuu....siap dengan memuji lagi.......
Yelah....manakan tumpahnya kuah kalau tidak kenasi.....(Hehehe....perasannnn)
Wbp ....anakku masih dalam proses belajar memasak.....jadinya, jika ada yang kekurangan pastinya MA akan komen.....saperti masakkan ini....pesan MA kepada dia....next time jika nak masak lagi resipi nie.....mesti kurangkan sedikit tepung jagung.....supaya tuahnya taklah terlalu pekat sangat......dan ayamnya mestilah gorengkan separuh masak.....barulah ada kiddd.....
Jom...jom kita tenguk resipinya.....
AYAM HALIA
Sumber : 1 Hari 1 Resipi (Resipi Istimewa Chef Hanieliza)
Oleh : Si Bongsu
Bahan A :
- 500g ayam
- 3 sudu makan sos tiram
- 1 sudu teh tepung jagung (dibancuh dengan 1/2 cawan air)
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 pokok daun bawang
- 1 biji tomato (dipotong 4)
- 2 sudu makan minyak masak
- Garam secukup rasa
Bahan B (Dihiris) :
- 3" halia
- 3 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji cili merah
Cara Membuatnya :
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang dihiris hingga layu.
- Masukkan ayam dan kacau rata. Kemudian masukkan sedikit air.
- Mask ayam hingga lembut.
- Masukkan bancuhan tepung jagung, sos tiram, serbuk lada hitam dan garam. Biarkan sehingga pekat.
- Masukkan tomato dan daun bawang, kemudian kacau rata.
- Sedia dihidangkan.
Ini dia masakkan Ayam Halia
Masakkan Anak Daraku.......
Bila hari Sabtu dan Ahad ...leh le MA bercuti masak...
Sbb anak daraku tak ke sekolah....hehehe
No comments:
Post a Comment