CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, July 28, 2013

BISKUT TELUR REBUS........Sedaaaappp tuuu

Asalamualaikum....selamat sejahtera...
Hari nie MA nak N3 beberapa biskut citarasa pilihan MA untuk hariraya nanti.....
Masa berjalan bagitu cepat sekali, rasanya tak terkejar oleh kita.......sekarang pun hanya tinggal lebih kurang 10 hari saja lagi, kita dah pun nak meninggalkan bulan Ramadhan. MA masih pun belum membuat biskut-biskut yang kawan-kawan rapat tempah.....
Sebenarnya di tahun nie MA tak ambil pun tempahan biskut.....memandangkan kawan-kawan rapat merengek nak juga, jadi MA pun just buatkan jugak le untuk mereka....tak banyak pun, sbb tu le MA masih belum lagi membuatnya ......mungkin le sehari dua nanti........lagi pun mereka-mereka yang menempah pun taklah duduk jauh sangat......
Ok le mari kita tenguk resepi biskut apa pula yang MA nak tayangkan ini.....
Baru-baru nie MA ada le skodeng biskut di dapur mas - Duniaku, terpikat dengan komen mas, jadi MA pun mencubalah membuatnya.....tapi biasalah MA, tak pandai pakai sukatan cawan-cawan ni.....apatah lagi kalau sukatan mentega yang menggunakan cawan.....laaaa leceh nya.......
Jadi resepi yang MA sertakan dibawah nie MA dah tukar ke sukatan metrik, tapi kepada anda yang nak menggunakan sukatan cawan leh le tenguk di rumah mas DISINI. Terima kasih pada mas serta Mamajay untuk resepi ini....
Mai kita buat,,,,,,sedappp, pasti takkan menyesal .........
MA just buat 1/2 sukatan je daripada resepi di bawah, itu pun dah dapat banyak..........lebih kurang 144 biji, tapi ini pun terpulang lah pada acuan yang anda guna.......
Pertama kali buat biskut nie, just MA nak mencuba je......tapi alahaiii sedap pulak tu...jadi nanti terpaksalah buat lagi nampak gayanya sbb nak prepare untuk anak menantu & mak MA....
Jom kita tenguk resepinya....



BISKUT TELUR REBUS
Resepi : Mamajay
Sumber: mas - Duniaku
Olahan : mamaAna

Bahan-bahannya :

5 biji telur - direbus (ambil kuning sahaja)
200g gula icing
240g tepung gandum - MA tambahkan 150g lagi sbb adunan lembik
240g tepung jagung
120g tepung kastad
480g planta @ mentega
1 sudu kecil essen vanila
1 sudu kecil b.pawder

Untuk hiasan :

1 biji telur (di kocok- sapu atas biskut - MA guna telur merah shj)
Badam hiris/hancur untuk hiasan

Cara-caranya :
  1. Pukul planta@ mentega dan gula icing dengan menggunakan spatula hingga sebati je.
  2. Masukkan essen & kuning telur yang telah di lecek. Pukul lagi.
  3. Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.(MA masukkan tepung jagung & kastad dahulu, sebatikan kemudian baru masukkan tepung gandum)
  4. Canai & terap dengan acuan yang digemari. Susun dalam loyang yang telah di sapu planta.
  5. Sapu telur & hias dengan badam hiris/hancur.
  6. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 180C sehingga masak  - (MA guna suhu 170C.....jadi kenali oven anda)


CUBE LE.....SEDAAAPPP
Sorry le gambar tak sharpe....kemera tak canggih ...huhuhu
Ada sape-sape nak donate kamera pd MA ke??? ......he3x



No comments:

Post a Comment