CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, May 1, 2014

NASI ARAB a.k.a NASI KABSA

Bismillah pembuka bicara....

Alhamdulillah ...bertemu kita sekali lagi dialam maya nie. Apa kyabar kawan-kawan semua....???Semoga kehidupan kita diRahmati ALLAH....amin.
Menu kali ini MA dapat dari rumah AlongRoz@HomeKreation....terpikat MA pada menu yang AlongRoz tayangkan....lagi pun setelah MA ikuti bahan-bahan serta cara membuat yang AlongRoz catitkan nampak senang dan tidaklah remeh sangat......jadinya semalam MA ambil keputusan untuk mencubanya. Kebetulan pula anak MA Angah pun ada dirumah di minggu nie.
Apa lagi berbaloi juga lah MA mencuba resipi nie. Terima kasih pada AlongRoz diatas resipi yang sedap lagi senang nie......Izinkan MA catitkan disini untuk rujukkan MA dan anak-nak dimasa akan datang.
Kepada kawan-kawan yang sudi untuk mencubanya ......dipersilakan.
Wokey ...mai kita tenguk menu yang mengancam nie.........


NASI ARAB a.k.a NASI KABSA
Oleh : MA

Bahan-bahannya NASI ARAB :
  • 3 cawan beras basmati (1 cwn = 170ml) - basuh & ditapis
  • 4 1/2 cawan air
  • 2 sudu besar minyak zaitun (MA guna minyak sapi jerr)
  • 4 sudu besar yoghurt
  • 1 kiub ayam
  • 1 sudu besar rempah kabsa
  • 1" halia - diketuk
  • 1 helai daun pandan
  • 2 helai daun salam (bay leave)
  • 2-3 tangkai daun pudina
  • 1 sudu teh saffron (rendam dalam air panas) - (MA guna pewarna kuning jerr)
Cara-caranya :
  1. Letak beras dan kesemua bahan-bahan, kecuali saffron, kedalam rice cooker.
  2. Biarkan masak dan renjiskan saffron, tutup periuk hingga waktu mengidang.
  3. Hidangkan dengan salad arab, ayam panggang rempah kabsa, sos cili dan daging masak merah kabsa.


SALAD ARAB

*** Gaulkan timun, tomato yang dipotong kiub dengan yoghurt dan daun pudina.
***( Cara MA yoghurt dan daun pudina dibalendkan bersama)




REMPAH KABSA
Sumber : AlongRoz dan Raidah
Oleh : MA
  • 1 sudu teh bunga cengkih **
  • 1 sudu teh lada hitam **
  • 1 sudu teh jintan manis **
  • 1 sudu teh jintan putih **
  • 2 sudu teh biji ketumbar **
  • 2 sudu teh buah pelaga **
  • 1 sudu teh serbukserbuk cili
  • 1 sudu teh serbuk kunyit.
*** Sangai semua bahan-bahan yang bertanda ** sehingga wangi dan kisar halus

ummphh...sedapppnya nasi arab.......
Kombinasi yang mantap kalau dimakan 
bersama ayam panggang kabsa, salad arab 
dan daging masak rempah kabsa..
Cuba lerrr....



No comments:

Post a Comment