CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, June 22, 2014

RENDANG DAGING MINANG ....EMMPPHH MENGANCAMMM HABISSS!!!!!

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

لسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 

Selamat tengahari...Selamat Berhari Minggu, semoga ceria disamping teman dan keluarga tersayang.
Okey mai kita hayati kata-kata hikmat nie...."Bahaya yang paling Berbahaya dalam hidup bukanlah ketika gagal...tapi gagal untuk mencuba lagi setelah GAGAL" Kita macam mana ???"Merangkak tapi sampai ...lebih baik dari berlari...tapi putus dijalan..."Jadi renung-renungkan lahhhh..
Okey...berbalik kita pada menu hari nie.....Rendang Minang nie....MA suka sangat kalau buat rendang cara nie.....sedappp
Resipi asal MA google dari Dapur ibunda...terima kasih Bonda...tapi menu nie telah diolah cara MA...
My Hubby suka sekali kalau MA buat rendang cara nie....biasalah orang Nogeri...rendangnya mesti pedas-pedas....dan yang penting dalam rendangnya jangan dibubuh gula....
Rendang style nie sering juga MA lihat kakak ipar selalu masakkan..kalau kami balik kekampung atau kerumah beliau...dan kalau ada kenduri kendara....pastinya rendang cara nielah yang mereka buat....Dalam rendang nie bukan hanya daging semata-mata tapi rendangnya akan bercampur dengan organ dalam yang lainnya....saperti hati, limpa dan paru-paru.
Campuran inilah yang membuatkan rendang nie lebih mengancam dan lain dari rendang-rendang yang lain.....
Mai kita tenguk resipinya.....


RENDANG DAGING MINANG
Oleh : MA

Bahan-bahannya :
  • 1 kilo daging - MA campurkan dengan hati, limpa dan paru-paru
  • 4 biji kelapa diambil santan pekat- santan cair diketepikan untuk blander bahan (MA guna 1 kilo santan jerr)
  • 4 batang serai - dihiris*
  • 6 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • Sebesar ibu jari kaki halia* - dihiris nipis-nipis
  • 3 kali ganda halia... lengkuas* - dihiris nipis
  • 6 helai daun limau purut* - buang urat tengah dan dihiris 
  • 1 helai daun kunyit yang agak lebar* - dihiris
  • 25 biji cili padi* - mengikut kepedasan yang dikehendaki
  • 6 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu kecil lada putih
  • 1 sudu kecil serbuk pati ayam
  • Garam secukup rasa

Cara Membuatnya:
  1. Santan pekat dijerang atas api sehingga agak pekat dan pecah minyak.
  2. Bahan-bahan bertanda* diblander bersama sedikit santan cair dan garam dan digaul dengan daging yang telah dipotong. Perap sebentar.
  3. Masukkan daging kedalam santan dan masak hingga kering. Rasakan garam.
  4. Masukkan juga cili kisar dan lada putih serta serbuk pati ayam.
  5. Apabila kuah pekat dan memercik-mercik...ia hendaklah dikacau selalu supaya tak melekat.
  6. Apabila dah elok kering, tutupkan api dan bolehlah dihidangkan.
  7. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas, pulut kuning dan lemang.

Rendang Minang Yang Mengancammm
Cubalahhh...



4 comments:

  1. wanna try for this raya hj,sbb first time beraya ditempat org,,terpaksalah sedia juadah raya sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam wanna....terima kasih sudi bertandang kesini...
      Silakan -silakan mencubanya wanna....insyaAllah pasti tak mengecewakan...
      MA n keluarga memang suka rendang cara nie.....mesti buat pedas-pedas ...pasti terangkat....hihihi

      Delete
  2. Slm.. memang xpayah tumis ye? Boleh terangkn ape maksud santan di jerang tu ye? Tq

    ReplyDelete